piatok 25. apríla 2014

RECENZIA: Tamara Ireland Stonová: Čas medzi nami

Žáner: Young Adult
Séria: Čas medzi nami
Diel: #1
Vydavateľstvo: Ikar (SK)
Počet strán: 293
Väzba: Pevná s prebalom
Originál názov: Time Between Us

Anotácia:
Anna a Bennett by sa za normálnych okolností nikdy nestretli. Ona žije v illinoiskom Evanstone v roku 1995 a on v San Franciscu v Kalifornii v roku 2012. Bennett má však mimoriadnu schopnosť cestovať v čase a premiestňovať sa, kamkoľvek sa mu zachce, a tak jedného dňa vstúpi do Anninho života. 
Príbeh Anny a Bennetta rozpráva o priateľstve, láske, rodinných hodnotách, o túžbe a sile postaviť sa osudu a kráčať za svojím cieľom, no ostať pritom verný sám sebe.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk.


Na knižku som narazila úplne náhodou pri prehrabávaní sa internetovým kníhkupectvom. Pokiaľ viem, knižka nebola veľmi prezentovaná, čo je veľká škoda, pretože skrýva super príbeh so zaujímavou témou. Cestovanie časom.. Už pri anotácií som tušila, že to bude podľa mojej chuti. A nemýlila som sa. Jednoduchá, príjemná oddychovka pri leňošení. 
Obálka je taká.. no neviem, klasická. Veľmi ma neočarila, ale tak to je asi moja chyba. (Náročnosť je na škodu:D)

"Čas je najväčšia vzdialenosť medzi dvoma miestami." 

Prečítajte si celú recenziu v článku :)


Všetko sa to začalo záhadným stretnutím na bežeckom štadióne. Anna počas svojho každodenného bežeckého rituálu uvidí na tribúne sedieť chlapca, ktorý ihneď zaujme jej pozornosť. Za prvé preto, lebo veď ktorý šialenec by v zime sedel len tak na tribúne? A za druhé nemohla prehliadnuť jeho peknú tváričku ;).
Obaja sa na seba usmejú, avšak keď sa Anna druhýkrát obzrie chlapec sa jednoducho vyparil. Blázni alebo sa stala svedkom niečoho nemožného? 
Nemá rada nejasné veci a celé následujúce ráno premýšľa iba nad záhadným zmiznutím. Vôbec ju nezaujímajú zvesti o novom študentovi na škole, až pokým sa ,na jej prekvapenie, nedozvie, že novým študentom je práve jej záhadný chlapec. 
Tým sa jej prekvapenie však nekončí. Bennett totižto na bežeckom štadióne nikdy nebol. 
Anna mu neverí, pretože vie, čo videla. Aj napriek tomu medzi nimi vznikne priateľstvo. Bennett je veľmi záhadný a veľa toho tají, jeho chovanie je premenlivé a je zjavné, že trpí nejakými zdravotnými problémami. Ako sa Anne prizná, máva ťažké migrény, ktoré mu oslabujú celé telo. Takéto výhovorky ju neuspokoja. 
Všetko v jej živote sa zmení v deň, keď si neznámy lupič zaumieni vykradnúť kníhkupectvo jej otca. Z nebezpečenstva sa dostane len vďaka Bennettovi. Ako sa však dostal dnu, keď ho nevidela vchádzať? 
Jeho záchrana teda stojí za to. V jednu chvíľu sedia na zemi pri lupičovi v kníhkupectve a po mrknutí očami sa ocitnú v parku.
Anna sa dožaduje odpovedí a Bennett nemá na výber, musí s pravdou von. A pravda je taká, že vie cestovať na akékoľvek miesto na zemi, vie cestovať do minulosti (avšak len po rok jeho narodenia), a dokonca vie cestovať aj do blízkej budúcnosti. 
Čo ho viedlo k tomu, aby sa premiestnil z roku 2012 do roku 1995? 
Má ich priateľstvo (časom možno niečo viac) budúcnosť? 
Postavia sa na odpor času? 


"Bojíš sa toho, čo dokážem?"


Anna je príjemná hlavná hrdinka s veľkými snami a cieľmi. Jej najväčším želaním je precestovať všetky kúty zeme. Na svoj vek nie je naivná (ako poniektoré knižné hrdinky jej veku) a nezaujíma sa o to, čo sa o nej hovorí, pretože ona sama vie, kde je pravda. Je nezávislá a dôveruje inštiktom. 
Počas čítania som s ňou mala asi len jednu nezhodu a to vtedy, keď jej nedochádzali veci, ktoré sa týkali Bennettovho tajomstva.
Bennett je aj napriek svojmu daru obyčajný mladý chlapec, ktorý sa rád baví, skúša nové veci a zbožňuje dobrodrúžstva. 
Na ľudí môže pôsobiť čudácky, ale to len preto, aby si udržal odstup. V rodine to nemá ľahké. Jeho matka ho považuje za hračku prírody a otec jeho dar zneužíva v svoj vlastný prospech. Jedine jeho sestra ho miluje naúprimnejšou láskou. 
Mať jeho talent "cestovania" som šťastný človek. Muselo by byť fajn cestovať kamkoľvek sa vám zachce, stačilo by na to si miesto len predstaviť. 



"Moje vlastné stopy sú v prašnom snehu okolo mňa jasne viditeľné, ale tam, kde by mali byť jeho stopy vedúce k lavičke a od nej, vidím iba hrubú vrstvu neporušenej snehovej prikrývky."


HODNOTENIE: 5/5


4 komentáre:

  1. Nevypadá vůbec zle, ale nevím jestli by mě to chytlo :) super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Knižku som chcela hlavne kvôli cestovaniu v čase, no myslím si, že ho tam nebolo až tak moc a celkovo je príbeh veľmi pútavý.
      Samozrejme, ak téma nie je podľa tvojej chuti, tak sa to neoplatí. No môže prekvapiť.

      Odstrániť
  2. O knihe som popravde doteraz vôbec nepočula a tá obálka by ma tiež nezaujala, ale inak znie dobre.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O knížce jsem již četla a v podobném duchu, že je to příjemná oddechovka :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)