utorok 29. apríla 2014

RECENZIA: Alex Flinn: Hvězda (CZ)

Žáner: Young Adult
Vydavateľstvo: Moba (CZ)
Počet strán: 228
Väzba: pevná (ale taká papierová)
Originál názov: Diva

Anotácia:
Někdy se blog stane tím jediným místem, kde se můžete bez obav svěřit se vším, co vás trápí. Tak to aspoň dělám já. Podle ostatních jsem prý skvělá, talentovaná, prostě okouzlující, ale já si tak rozhodně nepřipadám, spíš naopak. Jsem průměrná roztleskávačka, která má za sebou totálně nepovedený vztah s klukem, co lítal z problému do problému. Navíc ty moje věčné diety končící pokaždé stejně – jojo efektem. A pak se to stalo – dostala jsem se na vysněnou uměleckou střední v Miami! Všechno se může změnit k lepšímu, ale jak mám přesvědčit svou matku, že zpívání je to jediné, co mě v životě opravdu baví?



Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.sk.



Ľudia sa často zvyknú zamýšlať: Čo všetko som ochotný spraviť pre svoj najväčší sen?

Túto otázku si často opakuje aj mladá Caitlin McCourtová. 

Celá recenzia v článku. :)

Cait to v živote nemala nikdy ľahké. Ako dieťa trpela nadváhou, otec ju opustil,  nikto sa s ňou nechcel kamarátiť a vždy bola len objektom posmeškov. 
Priznajme si, takýto život by sa nepáčil nikomu. 
Rozhodne sa k radikálnej zmene a poukáže nato, že keď sa chce, tak sa dajú mnohé veci zmeniť. A tak sa aj stalo. Ale niektoré veci sa, bohužial, nikdy nezmenia. 
Síce schudla a nebola už terčom posmeškov, stále nemala priateľov. Ak sa však dajú za priateľky brať dievčatá, ktoré vravia čo má jesť, aby nepribrala a smejú sa tomu, že má rada operu (na ktorú má mimochodom aj hlas), tak beriem späť. 

Ako som sa práve zmienila, Cait má veľký talent na spev. Miluje opery a dokáže ich aj uspievať. Túži byť hviezdou.
"Taky mám v plánu být jednou hvězda - ta opravdová..."

Navštevuje hodiny spevu a je členkou zboru. 
Svoj talent nemieni len tak zahodiť, a aj napriek tomu, že ju nikto nepodporuje, odhodlá sa a navštívi konkurz na konzervatórium.
Jej prekvapenie? List s hrubo vytlačeným: PRIJATÁ! 
Ani zďaleka to nie je také jednoduché. Jej matka nie je potešená, že šla na konkurz bez jej vedomia a na konzervatórium jej dovolí ísť, až keď vytiahne zakázanú tému "Napíšem otcovi". (Celkom nezmyselné, keďže jej otec sa o ňu vôbec nezaujíma, ale zaberie to).
A tak sa Caitlin dostane na svoju vysnívanú školu. Umelecké konzervatórium plné bláznov. Študenti sú živší, spontánnejší, vynaliezavejší, a práve to sa jej veľmi páči. Všetci sú nadaní a každý je iným spôsobom výnimočný. 
Konečne našla miesto, kde sa nemusí hrať na niekoho kým nie je, ľudia tu na ňu neukazujú a nesmejú sa, že je to speváčka opery. Proste RAJ. 
Na to, aby sa stala hviezdou musí prekonať oveľa viac prekážok, ako si myslela. 



Cait mi bolo miestami naozaj ľúto. Má obrovský talent a ani vlastná matka ju nevie podporiť. Podceňuje ju, nezaujíma sa o ňu a jej sebeckosť nepozná medze. 


Ale späť ku Cait. 
Trpezlivá hlavná hrdinka s veľkými snami a cieľmi. Chce veľa v živote dokázať a preto každodenne na sebe pracuje. Skrýva milé, priateľské srdce a odhodlanosť. 
Nakoniec si uvedomí zásadnú vec. Spoľahnúť sa môže len na seba. 




Ľahké čítanie, no povedala by som, že miestami nudné. Tejto knihe chýba nejaká tá akcia, na ktorú som zvyknutá nejaká hlbšia zápletka. Dá sa v nej veľa vecí predvídať. 


HODNOTENIE: 4/5

8 komentárov:

  1. Stejně bych si jí někdy ráda přečetla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knižka je pohodová, mne sa páčila, len mi tam trochu niečo chýbalo :) Ale ako žiadne iné výhrady nemám, určite odporúčam, nebudeš ľutovať :)

      Odstrániť
  2. Já jsem četla předchozí knihy Alex Flinn, netvor ani tak ne, ale dýchání pod vodou je psané asi stejným stylem podle Tvé recenze, také se četlo hůř, ale je to spíš o tom, že je v knize skrytá myšlenka, kterou si ze čtení máme odnést. Je tam spíš psychologický podtext, tak jsem to chtěla vyjádřit :-D. Moc pěkná recenze, knihu si chci určitě přečíst :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dýchaní pod vodou som si chcela prečítať tiež. Má to ževraj spojitosť spolu s touto knihou, tak uvidíme. :)

      Odstrániť
    2. Fakt? to ani nevím.. Určitě si to přečti, velmi zajímavá kniha..

      Odstrániť
  3. Kniha vyzerá zaujímavo. Aj obálku má krásnu. :3
    Veľmi pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hezky napsaná recenze. ;)
    Knížka mě rozhodně zaujala, díky za tip. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Určite po nej siahni, dúfam, že sa ti bude páčiť :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)