streda 12. marca 2014

Povinné čítanie...

Ahojte! Dnes tu mám pre Vás niečo iné pre zmenu. Pretože povedzme si, koho baví stále čítať recenzie?? Asi nikoho. Sama to veľmi dobre poznám a verte mi, ešte menej zábavnejšie je ich písať :).  A preto som si pre Vás na dnes pripravila taký voľnejší a asi pre stredoškolákov aktuálny článok (aj keď asi nie pre všetkých).
Ak ste tipovali, že sa budem venovať povinnému čítaniu(ďalej v texte označované len PČ), tak ste tipovali správne. Ale to asi nikto netipoval, pretože pre väčšinu z nás to je skôr nudná a únavná vec, s ktorou nás škola zaťažuje. No myslím si, že sa nájdu aj takí, ktorí sa do tejto školskej povinnej činnosti púšťajú s radosťou.
Priznávam, ja osobne patrím medzi tú druhú skupinu, aj keď nie vždy to tak bolo. Pretože už od malička mám dyslexiu (problém s čítaním) a čítanie bolo pre mňa utrpenie. A aj preto som sa knihám velikánskym oblúkom vyhýbala (ale to je už o inam a možno Vám raz aj o tom porozprávam/ napíšem ;) ). Tento môj postoj k PČ sa zmenil na strednej, kde som bola nútená si poriadne spraviť PČ, pretože to budem raz potrebovať na maturitu. Chcela by som sa Vás spýtať, ako ste vy na tom s povinným čítaním? Musíte čítať knihy? Lebo som sa už stretla so školami, kde povinné čítanie vôbec nevyžadujú.
Ja som sa vďaka povinnému čítaniu dostala k množstvu zaujímavých kníh, ku ktorým by som sa asi vo svojom živote nedostala, pretože som mala voči nim určité predsudky alebo som o nich vôbec nevedela.
Je to veľmi dobré a musím povedať, že kvalitné čítanie aj keď nie každému asi sadne. Jednalo sa o rôzne knihy od rôznych autorov. Či už to boli rozsiahle romány, krátke poviedky, či novely od našich slovenských alebo zahraničných autorov. Každá jedna bola niečím jedinečná, vďaka čomu Vám utkvela v mysli.
Rozhodla som sa Vám sem vypísať zatiaľ všetko PČ, čo som zatiaľ mala. A bola by som rada, keby ste mi do komentárov napísali, či aj vy ste čítali tie knihy čo aj ja alebo iné.

1.ročník na gymnázium:  

  • Martin Kukučín: Rysavá jalovica
  • Martin Kukučín: Keď báčik z Chochoľova umrie
  • Jozef Gregor Tajovský: Maco Mlieč (Pri tejto knihe som sa snažila pochopiť ľudskú lenivosť, ale akosi sa mi to nepodarilo. Táto kratučká poviedka má asi 10 malých strán a niektorí nie sú schopní ani to prečítať. Z toho vyplýva, že nečítali ani zvyšok kníh keďže tie boli obsiahlejšie...)
  • Božena Slančíková Timravá: Ťapákovci
  • Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži
  • Honoré de Balzac: Otec Goriot
Čo sa mi najviac na knihách páčilo bolo, že každá jedna kniha Vám obohatí Váš život, pretože každá z nich má v sebe odkaz do budúcnosti.
Pri viacerých z týchto kníh si človek uvedomil, ako sa v tej dobe žilo a ako to vo svete chodilo a hlavne, že sú aj omnoho dôležitejšie veci na svete ako je najnovší mobil alebo notebook.

2. ročník na gymnázium:
Druhý ročník nebol až taký preplnený PČ, pretože sme čítali len jednu knihu a z jedného filmu sme si mali spraviť poznámky
  • William Shakespeare: Hamlet (Túto knihu sme nemuseli čítať, ale film ma natoľko zaujal, že vážne premýšľam nad prečítaním. Len si nájsť čas a všetky povinnosti dáko skĺbiť.)
  • Jozef Gregor Tajovský: Statky-zmätky (Jednalo sa o drámu. A myslím si, že názov celkom pekne vystihuje moje pocity asi do 1/3 knihy, pokým som si usporiadala svoj "bordel" v postavách. Zo začiatku som čítala knihu s rodokmeňom hlavných postáv :D. Ale treba uznať, že bolo zaujímavé čítať knihu, ktorá sa skladá len z dialógov. )
3. ročník na gymnázium:
Zatiaľ sú tu len 3 knihy, ale myslím si, že do konca roka budem tento článok upravovať, pretože knihy pribudnú.
  • Erich Maria Remarque: Na západe nič nové (Táto kniha na mňa tak veľmi zapôsobila, že "stručný dej" bol všelijaký, len nie STRUČNÝ :D Bol na 8 aj 1/4 strany a k tomu ešte 2-3 strany rozobrané postavy, fakty a citáty. Ale táto kniha ma chytila tak veľmi za srdce, že som sa do nej jednoducho zamilovala. Aj keď sa príbeh odohrával počas 1. svetovej vojny o to bola pre mňa lepšia, pretože som si asi prvýkrát v živote uvedomila, aké hrozné to na fronte bolo. A preto je na mojom zozname kníh, ktoré si chcem prečítať aj jedna od tohto autora.)
  • Rimain Rolland: Peter a Lucia (Išlo o krátku novelu, ktorá sa taktiež venovala vojnovej tematike, ale tá ma až tak veľmi neoslovila ako Na západe nič nové. Ale tiež patrí medzi skvelé knihy, ktoré si treba prečítať. )
  • Sofokles: Antigona (Túto knihu som ešte nečítala, ale už budem musieť začať, pretože na to nemám už ani nie týždeň a bojím sa, že to nestihnem, lebo ja sprostá som zabudla ísť do knižnice :( Ale keďže som zatiaľ prečítala všetky knihy na PČ nemienim to teraz porušiť ;). )
To je z mojej strany k PČ všetko. Ako ste Vy na tom s PČ. Kľudne mi napíšte do komentárov Váš názor a postoj. Budem sa tešiť.
A ešte by ma zaujímal Váš názor, na takýto druh článkov, pretože sme so SMILEY rozmýšľali, že by sme takéto články (ktoré by neboli len o knihách) pridávali raz do mesiaca. Prosím dajte nám vedieť. Ďakujeme.

Prajem krásny zvyšok dňa.
S pozdravom Vaša
RoBerta_D*

9 komentárov:

  1. Tento typ článkov určite robte viac krát, pretože ma baví čítať si niekoho názor :)) Inak to máte super, že to od vás vyžadujú, u nás o povinnom čitani nie je ani slovko, čo ma mrzí, lebo na maturitu mi to bude určite potrebné..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som veľmi rada, pretože sme sa báli ohlasov, na takýto druh článkov. U nás na škole to chcú do poslednej knihy, ktorá sa objaví v maturitných zadaniach. Myslím si, že keď si tú knihu človek prečíta viac mu ostane v pamäti akoby sa mal naučiť poznámky, ktoré mu nadiktuje učiteľ alebo si ich stiahne z internetu :)

      Odstrániť
  2. V dnešní době se obecně čte velice málo, což je veliká škoda. Čtenářská gramotnost klesá a povinná četba je často jediná možnost, ale myslím, že je vhodné skloubit vlastní výběr s tím, co by každý měl znát. Je super, že sis ke knihám našla cestu. :) Z Tvé četby jsem vždycky milovala Petra a Lucii. Ještě mě bavil Otec Goriot a Na západní frontě klid. Remarque je osvědčená klasika, dobře se čte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím. Pretože aj pri povinnom čítaní to vidím u spolužiakov, že nie sú schopní prečítať ani Maca Mlieča čo ma naozaj asi 9-10 strán. Je jasné, že to treba skĺbiť, pretože kto by čítal knihy len preto že ich jednoducho musí prečítať a k tomu ho vôbec nebavia? Asi nikto... Skôr by som povedala, že knihy si našli cestu ku mne aj keď tú cestu hľadali skoro 14 rokov :D Ale dôležité je že si ju našli a ja sa môžem s vami podeliť o svoj lásku ku knihám. Remarque je jednoducho skvelý a veľmi mi vyhovuje jeho štýl písania. :)

      Odstrániť
  3. Mně se vždycky povinná četla líbila, co si pamatuju.. Ale asi málokdo to dneska opravdu čte, když vše je zfilmované a nebo obsah na netu. Jenom v 7. třídě (13 let) mě nebavily pohádky (Devatero pohádek, uf). Z tvého seznamu jsem četla to co Ivana a ještě Sofokla. Slovenské autory teda neznám, musím to napravit!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, pretože kto by to čítal, keď v dnešnej dobe je všetko na nete. V siedmej triede som ja nečítala tú knihu čo ty, myslím, že ja som tam mala Starec a more od Hemingwaya, ale nie som si tým istá. Ak prečítaš niečo od tých slovenských autorov, tak mi kľudne napíš do komentára alebo na mail čo na to povieš. Či ťa to zaujala alebo naopak. :) Poteším sa.

      Odstrániť
    2. Upřímně jsem zvědavá na výskyt slovenských autorů v českých knihovnách :-)

      Odstrániť
  4. Konečne niekto, kto povinné čítanie neodsudzuje, ale má ho rád, teší ma to. Mali sme všetky tieto knihy na povinnom čítaní a ešte oveľa viac. Mňa najviac oslovil Dostojevskij a jeho Zločin trest, od prečítania tej knihy je to jeden z mojich najobľúbenejších autorov. Páčila sa mi aj Anna Kareninová, Utrpenie mladého Werthera a od Remarqa aj Cesta späť (ale to nie je PČ, to som len tak prečítala,lebo som chcela) a zo slovenských diel ma úplne najviac dostala tvorba Ladislava Mňačka. Jeho Ako chutí moc je skvelá kniha a odporúčam od neho aj Oneskorené reportáže.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja práve naopak sa mu veľmi teším, lebo zakaždým spoznám nový štýl písania a nový príbeh :3 Nám dávajú veľa kníh, že ktoré by sme mali mať prečítane, ale tie nekontrolujú, či sme si ich prečítali a k tým sa ja vždy dostanem až cez letné prázdniny, lebo cez školský rok nemám veľa času :) Tento rok by som si chcela prečítať Annu Kereninovú, Vojna a mier, Traja kamaráti a Dom v stráni. K Ladislavovi Mňačkovi som ešte nemala príležitosti dostať sa, ale ďakujem za typ, určite v najbližšej dobe to zmením :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)