utorok 25. marca 2014

RECENZIA: Jamie McGuire: Chodiaca katastrofa


Žáner: Young Adult / New Adult
Séria: Beautiful 
Diel: #2
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Počet strán: 372
Väzba: Pevná 
Originál názov: Walking disaster

ÁNO, je to konečne tu ! Po dlhých nekonečných mesiacoch čakania sme sa dočkali prekladu Chodiacej katastrofy. Jupííííí !  Prepáčte za moju prehnanú radosť, no Krásna katastrofa sa zaradila na prvú priečku mojich obľúbených kníh. 
A moja vďaka, že som si mohla túto knižku prečítať, patrí internetovému kníhkupectvu Alterego.sk, ktoré mi knižku poslalo na zrecenzovanie :)

                           Zakúpiť Chodiaca katastrofa

Kto nemal príležitosť prečítať Krásnu katastrofu, alebo ušla jeho pozornosti, ponúkam menšiu anotáciu.
Krásna katastrofa je príbeh Abby Abernathy a Travisa Maddoxa. Abby uteká pred svojou minulosťou na vysokú školu, kde čaká nový, šťastný a hlavne pokojný život. Našla by ho, nebyť stretnutia s Travisom Maddoxom.


Prečítajte si celú recenziu v celom článku.




                        ! Názor môže obsahovať spoilery !
Abby je milé, priateľské, vrámci normy slušné dievča, ktoré si jednoducho užíva život.
Travis Maddox, jeden z mnohých knižných BAD BOYOV, ktorý si tento titul právom zaslúži. Travis je všetkými ženami žiadaný chalan. Má drsný imidž (účastní sa nelegálnych zápasov) a každá chce byť tou, ktorá ho skrotí. Majú však jednoducho smolu. Každá sa v jeho posteli ocitne raz a potom hľadá nový cieľ. 
Správne predpokladáte, ak si myslíte, že jeho novým cieľom je práve Abby.
Ale háčik je v tom, že ona o neho nejaví vôbec žiadny záujem.
Travis sa však nemieni vzdať a nadviaže s Abby kontakt, z ktorého sa stane vcelku pevné priateľstvo. Obidvaja si po čase uvedomujú vzájomnú príťažlivosť a ako to nakoniec dopadne? No hádajte! 
Ale nenechajte sa ukvapiť. Áno, budú tvoriť pár, no potom ho tvoriť nebudú a znova budú a nebudú a tak ďalej. Ich vzťah je jednoducho húsenková dráha, ktorá je veľmi nevyspytateľná. Nikdy neviete odhadnúť ich reakcie. 


Možno si vravíte prečo taký dlhý úvod. Má to však svoj dôvod. Knižka Chodiaca katastrofa je totižto ten istý príbeh, no z pohľadu všetkými dievčatami milovaného Travisa. Tentokrát zisťujeme všetky jeho tajomstvá a pocity. A ak ste si v prvom dieli o ňom mysleli zlé veci, dvojka vás určite prinúti prehodnotiť svoj názor. :)
Na začiatku sa stretávame s veľmi smutnou udalosťou v Maddoxovej rodine. Travis svoju matku veľmi miloval a rozhodol sa riadiť tým, čo mu stihla odkázať na smrteľnej posteli, ako malému chlapcovi.

" Jedného dňa sa zaľúbiš synček. Neuspokoj sa s hocikým. Vyber si dievča, ktoré nie je ľahké získať, také, o ktoré budeš musieť bojovať. A potom oň bojuj stále. Nikdy neprestaň bojovať o to, čo chceš."

Keď stretne Abby, vyvolá to v ňom divnú zmes pocitov, ktorú nevie ani on sám charakterizovať. Po čase však presne vie koľká bije a uvedomuje si, že nastal čas poriadne bojovať a nevzdávať sa. 
Travis je veľmi komplikovaná osoba. V jednom momente ste ním očarení, v druhom momente ho máte chuť zavraždiť. (Občas by som ho uškrtila, ale nakoniec som si pripomenula, že je to taký knižný ňuňo, ktorému by som nemala srdce nikdy ublížiť). :D                                                                                   

Život k nemu nebol nijako milosrdný a on sám sa berie ako zúrivec s rozpadnutým životom. Je výbušný, impulzívny a roztržitý. Občas mi však prekážalo, že sa nevedel vmestiť do kože a nevedel sa ovládnuť. Čo sa dá neskôr ospravedlniť, keďže sa prvýkrát zamiloval a svet zaľúbencov bol pre neho niečím neznámym. Neverí na to, že by sa jeho život mohol zlepšiť a už vôbec neverí, že by Abby mohla patriť jemu. Od prvého momentu je presvedčený o tom, že Abby si zaslúži niekoho oveľa lepšieho. Túžbu zmeniť sa v ňom vyvolá záujem Abby o jeho osobu. Tu prichádza na scénu pomotaný, pubertiacky zamilovaný Travis. A to je tak neuveriteľné zlaté :3  Keď už miluje, tak miluje celým svojím srdcom, čo sa prevažne aj v jeho myšlienkách utvrdzovalo. Od Abby bol závislý, bral ju ako každodennú súčasť jeho života, jediný deň bez nej to preháňam, stačila bez nej polhodinka a bol zúfalý. Urobil by pre ňu naozaj všetko. Nikdy v živote by sa nevzdal. 

"Je koniec. Choď domov."
"Ty si môj domov."


Strašne sa mi páčil vzťah Travisa a jeho bratranca a zároveň aj spolubývajúceho Shepleyho. Shepley vedel, aký Travis v skutočnosti je, vedel čo na neho platí, vedel ako ho ukľudniť. Dokonca mu veľmi veľakrát aj poradil. 

"Travis Maddox sa zamiloval. Už je možné všetko."


Takisto sa mi páčil vzťah s jeho 4 bratmi. Nebolo tu príliš veľa scén s nimi, no povedala by som, že boli súdržní aj keď sa niekedy vedeli pohádať. Ale to medzi chalanov patrí. 

Môj pocit z druhého dielu je neopísateľný. Jednotku som si zamilovala a dvojku zbožňujem. Chodiaca katastrofa ma bavila viac, pretože Travisov pohľad bol vtipnejší a rada čítam knihu z pohľadu hlavného hrdinu (chlapa). 
Trápenia a smútok, ktoré Travis prežíval som prežívala s ním a ani myšlienka na to, ako to celé dopadne ma nevedela upokojiť a zmierniť ľútosť, čo som cítila. 
Nebudem tu písať obsah Epilógu, pretože to sa vážne nepatrí ! Môžem však povedať, že V Chodiacej katastrofe sme sa dočkali vážne skvelému zakončeniu. Epilóg bol najkrajší a moje reakcie boli pri ňom vážne všelijaké. (Nebudem citovať, pretože nechcem byť vulgárna :D) Bolo to niečo nečakané ! 



Po prečítaní posledného slova som mala slzy na krajíčku. A to z dôvodu, že ďalší príbeh geniálneho páru Abby a Travisa neexistuje. (Áno, existuje ešte krátka novela Krásna svatba, no ďalej nič, fňuk). 
Travisa som už rozoberala na blogu v rubrike Obľúbené postavy. Ak máte záujem pozrieť si o ňom niečo viac, kliknite TU
                          
Nemôžem dať iné hodnotenie ako: 


HODNOTENIE: 5/5

Čo na knižku hovoríte Vy? :)
+ pripájam pár obrázkov :) (zdroj: tumbrl,devianART).


























*SMILEY*

3 komentáre:

  1. Pekná recenzia :) ja sa neviem nejak stále dokopať k tej Krásnej katastrofe.. :D
    Nevieš náhodou či na to nechystajú film? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :) jóój keď sa k nej dokopeš podľa mňa nebudeš ľutovať ;)
    Ževraj Warner Bros kúpilo práva na film, no to bolo asi pred rokom a doteraz nie je ešte nič nové ohľadom natáčania :/ Takže uvidíme ako to nakoniec dopadne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nevypadá vůbec zle :) O knížce jsem samozřejmě slyšela, hodně se o ní v poslední době mluvilo, ale mě si zatím mě si zatím nepřitáhla :) uvidíme :)
    pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)