streda 18. decembra 2013

Čo nás čaká zo žánru New Adult


Ak ste sa nestretli ešte s knižným žánrom New adult (NA), rada Vám teda poviem o čo v takýchto knihách ide. Tento žáner sa objavil nedávno, no stal sa veľmi úspešným. S prvou NA knihou som sa stretla približne pred rokom a bola to kniha Krásna katastrofa (ktorú vrelo odporúčam). Myslím, že tá odštartovala ošiaľ okolo kníh NA. 
Čo povedať o príbehu NA knihy? 
Nachádza sa tu klasický romantický dej, pričom postavy nie sú tínedžeri. Hlavné postavy majú 20+ rokov. Dej je preto okorenený erotickými scénami a sexom. Nehľadajte v tom však žiadnych 50 odtieňov sivej. Tieto knihy síce obsahujú prvky Odtieňov, no ich príbehy mi prídu kvalitnejšie. 

K New Adult knihám patria tituly ako: Christine Laurenová - Božský bastard
                                                                     Jamie McGuire - Krásna katastrofa 
                                                                     Gayle Formanová - Iba jedeň deň
                                                                     J. A. Redmerská - Radšej nikdy
                                                                     Samantha Youngová - Dublin street a mnohé iné, ktoré sa ešte nedočkali prekladu.

Kedže preklady tohto žánru začali byť veľmi populárne, hlavne u českých vydavateľstiev, ukážem Vám na čo sa môžeme tešiť.  :) 




Katie McGarryová: Překroč svůj stín (CZ)

CooBoo, 22.01.2014



Nikto nevie, čo sa stalo tej noci, keď sa z Echo Emersonovej, populárneho dievčaťa, stal outsider so zvláštnymi jazvami na rukách, o ktorých hovorí celá škola. Dokonca ani Echo nepozná celú pravdu. Ale bola by veľmi rada, keby sa všetko vrátilo k normálu. Avšak, keď sa v jej živote zjaví Noah Hutchins, fešák v čiernej koženej bunde, čo dievčatá vlastne iba využíva, svet sa jej obráti hore nohami takým spôsobom, že si to ani v najdivokejších snoch nevedela predstaviť.

 Noah jej rozumie. 
A pomôže jej nájsť odpovede. 
Pritom by nemali mať vôbec nič společné. 

A so všetkými tými tajomstvami, ktoré v sebe obaja nesú, je v zásade nemožné, aby boli spolu. Aj tak nevedia potlačiť vzájomnú príťažlivosť. A Echo se pýta sama seba, ako ďaleko môže zájsť, aby prekročila vlastný tieň .






Christine Laurenová: Božský cizinec (CZ)
Jota, 05.02.2014

Sara Dillonová, nadaná finančná asistentka, sa pri úteku od  neverného priateľa presťahuje do NY. Unavená niekoľkoročným stereotypom hľadá povyrazenie bez veľkých záväzkov. Keď v tanečnom klube stretne neodolateľného, sexy Brita, nepočíta s tým, že by z toho bolo niečo viac, ako len zábava na jednu noc. Ale spôsob a rýchlosť, ktorými prekračuje jej zákazy, ho čoskoro premení z nezáväzného flirtu v jedinečného Božského cudzinca.
Celé mesto vie o tom, že Max Stella je na ženy a strieda ich ako spodné prádlo. Napriek tomu, že spolieha na svôj vzhľad businessmana, začne po stretnutí so Sárou – a po jej súhlase, aby spravil niekoľko jej divokých fotiek – premýšľať nad tým, či by jeho vášne mohli nárásť až za hranice jeho spálne.
Sára sa nebojí toho, že by ich niekto chytil pri stretnutí plnom erotických zážitkov na verejnosti, ale že by sa jej Max mohol dostať príliš k telu – a to nie doslovne.






Jennifer L. Armentrout: Počkám na teba (CZ)
Baronet, 26.02.2014

Devätnásťročná Avery Morganstenová nastupuje na malú univerzitu v Západnej Virgínii, tisícky kilometrov od domova. Je presvedčená, že vzdialenosť jej pomôže uniknúť pred tým, čo sa jej stalo na halloweenskom večierku pred piatimi rokmi, keď sa jej život navždy zmenil. Teraz len musí chodiť včas na vyučovanie, nosiť na ľavom zápästí náramok, nepriťahovať k sebe zbytočnú pozornosť a možno si nájsť zopár priateľov, pretože to by bola príjemná zmena. Rozhodne ale nepotrebovala a nemala v úmysle pritiahnúť pozornosť jediného chlapca, ktorý  by mohol otriasť neistotu budúcnosti, ktorú si pre seba naplánovala.    
                                                                                                                                Cameron Hamilton je meter devädesiat vysoký sexy boh s oslnivo modrými očami, ktorému ženy padajú k nohám. Má pozoruhodnú schopnosť vyvolávať v Avery túžby, o ktorých si myslela, že sú jej už navždy zakázané. Uvedomuje si, že sa od neho musí držať ďalej, ale čarovný a vtipný Cam s tou hlúpou jamkou na tvári sa objavuje všade kam sa pohne. Zapliesť sa s ním je nebezpečné, ale keď  iskrivé napätie, ktoré ich oboch vždy pohltí akonáhle sa ocitnú spolu, už nejde ďalej prehliadať, prebudí Cam v Avery niečo, o čom nemala tušenie, že v nej drieme.                                                                                                                               Keď  Avery obdrží niekoľko výhražných správ a telefonátov, nemá na výber a musí sa postaviť čelom minulosti, ktorú túžila pochovať. Niekto jej totiž odmieta dovoliť, aby zabudla na tú noc, keď sa všetko zmenilo. Ak zničujúca pravda výjde najavo, vydriape sa z nej Avery tentokrát bez jaziev? A bude tu Cameron pre ňu, aby jej pomohol, alebo ho stiahne so sebou do priepasti?


Jennifer L. Armentrout: Jako led (CZ)
Baronet, 16.04.2014
(Obálka ešte bohužial nie je.)
                                                                                   21-ročná Sydney je zamilovaná do Kylera snáď odjakživa. Sú najlepšími kamarátmi od tej doby, čo ju zhodil na ihrisku a ona ho donútila zjesť bábovku. Niekedy behom týchto rokov sa do neho vážne veľmi zamilovala. A aký je v tom problém? Kyler je sukničkár. Nikdy nezostal s jedným dievčaťom dlhšie ako niekoľko nocí. Zatiaľ čo spolu študujú posledný rok na univerzite, Sydney nechce ohroziť ich priateľstvo tým, že by Kylerovi priznala, že ho miluje.                                                                                       Kyler vždy vnímal Sydney ako niečo nedosiahnuteľné. Znamená pre neho všetko a je dokonalá. Svoje city k nej však stále ukrýva,  alebo smeruje na rôzné iné ženy. Aj tak Kyler bude vždy iba chudobný chlapec zo zlej štvrte a Sydney to jediné dievča, ktoré nikdy nemôže mať. Keď ale spolu kvôli masívnej snehovej búrke uviaznu v luxusnom lyžiarskom letovisku, nič nedokáže zastaviť ich vášnivé city, aby sa predrali na povrch. Prežije ich priteľstvo vzájomnú príťažlivosť? A prežijú vôbec oni? Protože zatiaľ čo padá sneh, niekto ich sleduje, a tak im lyžiarský výlet môže zmeniť život viac, než len jedným spôsobom.


Katy Evans: V ringu (#1) (CZ)
Baronet, 28.05.2014

Brooke Dumasová sa vždy túžila dostať na olympíjské hry. Jej sen o zlate zničilo zranenie kolena, teraz preto ako fyzioterapeutka pomáha podobne zraneným športovcom. Najlepšia kamarátka Melanie ju jedného dňa zavedie na zápas v boxe, ktorý jej zmení celý život – stretne tu slávneho zápasníka Remingtona Tatea. Brooke je presvedčená, že to jediné, čo po nej chce, je rýchlovka na jednu noc, on si ju ale najme ako svoju fyzioterapeutku. Brooke to k Remingtonovi priťahuje, chce ho viac, než kedykoľvek chcela niečo iné, on sa ale drží bokom. Remington chce po prvýkrát v živote skutočný, vážný vzťah, najprv ho ale Brooke musí spoznať – aj so všetkými jeho temnými tajomstvami.









Katy Evans: V ringu (#2) (CZ)
Baronet, 18.06.2014
(Obálka bohužial ešte nie je.)





Vzťah Remingtona a Brooke je podrobený ťažkej skúške. Remington má stále častejšie záchvaty zpôsobené jeho bipolárnou poruchou a Brooke zisťuje, že je tehotná. Stres z každého dalšieho Remingtonového zápasu zvyšuje možnosť potratu. Brooke je preto prinútená ku kľudu na lôžku, zatiaľ čo Remington sa snaží získať titul šampióna. Zničí odlúčenie ich vzťah, alebo ho naopak posilní?

                                               










Gayle Formanová: Iba jeden rok (Iba jeden deň #2) (SK)
Ikar, marec 2014



Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni – alebo dievčati – núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že to dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel... A čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života? 

Romantické, emotívne pokračovanie románu Iba jeden deň je príbehom voľby a náhody či „nehody“, ale aj šťastia, ktoré môžeme nájsť, keď sa voľba skríži s náhodou.



*SMILEY* 

4 komentáre:

  1. Ja som čítala len Krásnu katastrofu, ale tieto knihy ma akosi lákajú... V blízkom čase sa chystám aj na Easy? a Prekroč svůj stín... Každopádne je škoda, že u nás veľa týchto kníh (zatiaľ) nevychádza...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som prečítala Krásnu katastrofu a cez túto knihu som sa dostala aj k tomuto žánru a veľmi sa mi zapáčil. Chystám sa v najbližšom čase obohatiť svoju knižnicu o knihy tohto žánru. :) Ja len dúfam, že aj naše vydavateľstva sa prebudia a začnú aj oni vydávať tento druh kníh. Čo som si tak všimla české vydavateľstva začali vo veľkom vydávať takýto žáner.

      Odstrániť
  2. Ja by som povedala, že aj séria Noční lovci od Jeaniene Frost je NA a tiež paranormal s upírmi samozrejme 8D lebo ani YA ani čistá erotika to úplne nie je. Tá séria je skvelá, vydáva ju český Baronet 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno áno, myslím, že aj táto séria patrí k NA. Ja som vymenovala len pár, samozrejme vyšlo už zopár NA kníh, no nie je ich zatiaľ tak veľa. Baronet je skvelý! Patrí medzi moje obľúbené vydavateľstvo, aj keď je české. :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)