Stránky

streda 29. januára 2014

RECENZIA: Gayle Formanová: Iba jeden deň (SK)

Žáner: New adult
Séria: Just One Day
Diel: #1
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 343
Väzba: Pevná s prebalom
Originál názov: Just one day


Anotácia:
Keď čerstvá maturantka Allyson, dievča z dobrej americkej rodiny, stretne počas výletu do Európy na pouličnom predstavení Shakespearovej hry Večer trojkráľový bezstarostného holandského herca Willema, poriadne to medzi nimi zaiskrí. A keď ich osud na druhý deň znovu zvedie dohromady, Allyson urobí niečo úplne bláznivé: zmení svoje cestovné plány a vyberie sa s Willemom do Paríža. Po jedinom spoločne strávenom dni a noci sa iskra rozhorí a horí jasným plameňom... až kým sa Allyson nezobudí a zdesená nezistí, že Willem je preč a s ním nielen jej drahé hodinky, ale aj sny o veľkej láske.Za jediný deň sa Allysonin život prevráti naruby. Pred ňou je rok sebaobjavovania – ako poslušná dcéra podľa priania rodičov nastúpi na vysokú školu a pripravuje sa na budúce povolanie. Plná otázok a pochybností sa počas prázdnin vydá na cestu po odpovede – a to rovno do Paríža. Uniká pred životom plným obmedzení, aby našla skutočnú vášeň, a možno dokonca aj pravú lásku. Veď tak nejako to písal aj sám Shakespeare, nie?

Autorka sa na Slovensku presadila s jej úspešnou knihou Ak zostanem, ktorej dej Vám poskytne veľký emočný zážitok a vnukne mnoho otázok. 
Iba jeden deň ma v prvom rade zaujal svojou jednoduchou obálkou. Moje nadšenie preň ešte väčšmi vzrástlo po prečítaní anotácie a úplna pobláznenosť nastala po prečítaní ;) Kniha vyšla v Edícií svetových bestsellerov a titul bestsellera si určite zaslúži.

Prečítajte si recenziu v celom článku. :) 

Rozprávačom je samotná Allyson, mladé, slušné a usporiadané dievča, ktoré žije v stereotype a dobrodružstvo jej nič nehovorí. So svojou najlepšou priateľkou Melanie cestujú po európskych veľkomestách. Na poslednej zastávke vrámci výletu sa vyberú na pouličné predstavenie Shakespeara, kde jej pozornosť upúta mladý herec menom Willem. Willem je typ chlapca, čo si život užíva a neberie veci tak vážne. Je spontánny, nič v živote podľa neho nie je priamo určené a osud je nestály. Náhoda, (alebo hovorte si tomu ako chcete :D), ich následujúce ráno spojila dokopy. Willemova osobnosť prinútila Allyson porušiť niektoré svoje pravidlá a tak sa vybrali spolu do Paríža. Cesta s cudzím človekom do neznáma? Pre mňa asi nepredstaviteľné, ale tak predsa ide o knihu. Pre Allyson však táto cesta predstavovala zásadný zlom v živote. Po perfektne strávenom dni s Willemom prišlo ráno, ktoré pre Allyson predstavovalo zmes chaosu, hrôzy a hystérie.  Willem sa bez stopy stratil. Po návrate domov sa utápala v smútku a až čas ju donútil začať odznova a pri hľadaní Willema našla seba.

"Išla hľadať jeho a cestou našla seba."

Autorkin jednoduchý, no zároveň pútavý štýl písania Vás ihneď vtiahne do deja. Dôkladné opisy prostredia nie sú v žiadnom prípade otravné, práve naopak, donútia Vás cítiť sa ako by ste sa na danom mieste nachádzali. Allyson sa v knihe stretávala poväčšine s veľmi milými ľudmi, čo mi prišlo trošku nereálne, pretože v dnešnej dobe sa k sebe ľudia správajú všelijako.                                                                                                                                                                     
Hlavným motívom knihy je hľadanie seba samého, uvedomenia si čím chceme byť, dôležitosť priateľstva a odkaz na to, že skúsiť niečo nové môže byť aj prínosné. 


Kniha je rozdelená na dve časti. Zatiaľ čo prvá časť zväčša predstavuje opis jedného dňa v  Paríži, druhá časť je zameraná na mesiace po návrate. S kapitolami písanými po mesiacoch som sa stretla asi prvýkrát a hneď som si ich obľúbila. Kniha vďaka tomu nemá hluché miesta a ani zbytočné naťahovanie. Pre mňa boli oživením citáty z diel samotného Shakespeara, ktoré skvelo doplňovali dej. 

Vyskytuje sa tu pomerne veľa postáv. Ako pri každej knihe, niektoré si zamilujete od prvej chvíle a niektoré zase nie. Zamilovala som si samozrejme Allyson, pretože bola odhodlaná a jej zmýšlanie mi častokrát pripomínalo mňa. No menej som si zamilovala jej rodičov, ktorí pre mňa boli dosť rušivým elementom. Plánovali jej každý jeden krok a častokrát vnucovali ich vlastné myšlienky a sny. 





"Uvedomila som si, že predtým som žila v malej miestnosti bez okien a dverí a bola som šťastná, alebo som si to aspoň myslela. Potom som stretla človeka a ten mi ukázal, že v tej miestnosti sú dvere. Dvere, ktoré som predtým nevidela."




HODNOTENIE: 5/5



*SMILEY*

2 komentáre:

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)