utorok 11. októbra 2022

RECENZIA: Richelle Mead - Pokrvné putá

Žáner: YA, fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Pokrvné putá
Diel: #1
Počet strán: 384
Väzba: paperback

Anotácia:
Stretnite svojich obľúbených hrdinov v ďalších príbehoch zo sveta Upírskej akadémie!
Sydneina krv je výnimočná. Vďačí za to skutočnosti, že je alchymistka, a teda patrí k záhadnej skupine smrteľníkov, ktorí koketujú s mágiou a slúžia ako most na preklenutie svetov ľudí a upírov. Svojím posledným kontaktom s upírmi si však poriadne skomplikovala život. Jej oddanosť alchymistickému poslaniu bola spochybnená a jej budúcnosť je neistá.
Keď Sydney vytiahnu z postele uprostred noci, je presvedčená, že ju chcú potrestať za jej problematické spojenectvo s dampírkou Rose Hathawayovou. No skutočnosť je oveľa horšia. Jill Dragomírová - sestra morojskej kráľovnej Lissy Dragomírovej - je v smrteľnom nebezpečenstve a moroji ju musia ukryť. A práve Sydney sa má stať jej opatrovníčkou a ochrankyňou, vydávajúc sa za jej spolubývajúcu na tom najnepravdepodobnejšom mieste: v internátnej škole pre ľudí v Kalifornii. To posledné, po čom Sydney túži, je byť obvinená zo sympatií k upírom. A teraz musí s jedným z nich žiť.
Morojský kráľovský dvor verí, že Jill so Sydney na Amberwoodskej prípravke nič nehrozí, ale vyhrážky, intrigy a zakázaná láska na ne číhajú nielen vonku, ale aj priamo v škole. Veľmi skoro sa ukáže, že ani ukryté pred svetom nie sú v bezpečí.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Prečítali ste už Upírsku akadémiu a začínajú vám chýbať postavy a ich svet? Pokrvné putá vám v tomto prípade dokážu pomôcť a uhasiť váš smäd po ďalších príbehoch z upírskeho sveta plného upírov, dampírov, morojov, alchymistov a v neposlednom rade strigojov. 

Hlavnú postavu Sydney vám asi nemusím priveľmi predstavovať. Mladá alchymistka, ktorá aj napriek svojej nechuti voči nočným tvorom pomohla dampírke Rose dosiahnuť spravodlivosť. Vyslúžila si tým u alchymistov spochybnenie oddanosti a očakáva najhoršie, no na jej prekvapenie prichádza možnosť nápravy a nie trest. Stáva sa ochrankyňou princeznej Jill a v stredoškolskom prostredí naráža na zvláštne udalosti či situácie, ktoré rozhodne stoja za preskúmanie. 

Začítať sa do príbehu bolo naozaj jednoduché. Čaru autorkinho štýlu písania sa nedá odolať a naplno pohltí. Príbeh sa posúva dopredu rýchlejším tempom a nestagnuje pri nepodstatných záležitostiach, pretože je čitateľ vhodený priamo do deja. Ten postupom času odkrýva hneď niekoľko tajomstiev a v závere prináša aj niekoľko prekvapení či zvratov. V deji nechýba akcia, napäté situácie ale ani humor. Ten je podľa môjho názoru neoddeliteľnou súčasťou niektorých postáv a bez toho by to nebolo ono. A aj vďaka sympatickým postavám sa príbeh hýbe svižne. 
Je potešením opäť sa stretnúť aj so starými známymi postavami. Svoje miesto tu majú Adrian Ivaškov, Eddie Castile, Jill či dokonca si svoje krátke zasiahnutie do deja vyslúžili aj Rose či Abe Mazur. Som rada, že sa autorka rozhodla začleniť do deja aj Rose, ale zároveň sa ju nesnažila pretlačiť do popredia, čím nezatienila hlavné postavy tejto série. 
Pri Pokrvných putách máme možnosť hlbšie spoznávať postavy, ktoré v Upírskej akadémii síce mali svoje slovo, no ich hlbšie preskúmanie sme si všetci želali. Adrian Ivaškov aj v závere akadémie vyvolával mnoho otázok a tu im začíname pomaly prichádzať na kĺb. Sydney zase autorka dopriala charakterový vývoj, ktorý ďalšími dielmi bude určite pokračovať. O Adrianovi či Eddiem platí to isté. 
Richelle Mead pokračuje v odhaľovaní sveta strigojov a vytvára nové nepoznané temné zákutia. Už teraz sa neviem dočkať ich odhaľovania. 

Pokrvné putá sú rovnako pútavé ako Upírska akadémia a vedia pohltiť. Dejová linka má do ďalších dielov čo ponúknuť a príde určite mnoho problémov. Už teraz sa teším. 

@terezickka

1 komentár:

  1. Ježíši, jak já tohle milovala :D Díl od dílu to je lepší. Netuším, proč jsem to nikdy nedočetla celé :'D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)