piatok 23. júla 2021

RECENZIA: Tricia Levenseller - Tiene medzi nami

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 320
Väzba: paperback
Originálny názov: Shadows Between Us

Anotácia:
Alessandra už má po krk toho, ako ju všetci podceňujú. Rozhodne sa zviesť Tieňového kráľa – získať korunu a po svadbe ho zabiť. Opatrne sa vpletá do dvorného života, no chrániť si musí najmä vlastné srdce. Kráľ ju totiž okúzľuje viac a viac. Jeho zelené oči a havranie vlasy. Alessandra spriada plány plné intríg a úskokov, zatiaľ čo sa urputne snaží nezamilovať do muža, ktorého plánuje zabiť. No o kráľov život usilujú mnohí, preto ho musí za každú cenu ochrániť. Aspoň kým sa nenaplní jej túžba po moci.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem AlbatrosMedia




Tiene medzi nami zahltili profil takmer každého knihomoľa na Instagrame a reklamu ste taktiež mohli vidieť aj na všetkých profiloch vydavateľstva na Facebooku i spomínanom Instagrame. Čím sú Tiene medzi nami také výnimočné? Poďme si to teda rozobrať!

Začneme mierne povrchne, ale čo si budeme hovoriť. Obálky často knihu predávajú. No a Tiene medzi nami majú nádhernú obálku, ktorá navyše dokonale sedí k príbehu a jeho atmosfére. Temná, no zároveň plná vášne. 

Už z anotácie je zrejmé, že nepôjde o príbeh hrdinstva a boja a ani o príbeh romantickej dokonalosti. Hlavná hrdinka nie je žiadnou hrdinkou, ale skôr poriadnym záporákom. Jej motívy nie sú ladené nehynúcou láskou a vidinou vhodného sobáša. Jej sobáš má byť skôr prospešný a v závere pre ženícha naozaj tragický. Alessandra iba túži po moci a osamostatnení. Ale ako sa hovorí: človek mieni, osud mení.
     Tieňový kráľ predstavuje veľké lákadlo v príbehu. Rodičia zavraždení atentátnikom, ktorého sa snaží dolapiť a on sám pohltený rodinným dedičstvom - tieňmi. Kalliass si drží od všetkých odstup a má na to svoje dôvody. Po dotyku s inou osobou sa jeho tiene strácajú v blízkosti tejto osoby a tým sa stáva zraniteľným. Čiže vhodný kandidát na atentát. 

Tiene medzi nami sa už od začiatku čítajú veľmi rýchlo a ľahko, pretože čitateľa zaujmú a následne pohltia. Samotná prvá veta čitateľa nadchne a to svojou originalitou. 

" Telo prvého a jediného chlapca, ktorý mi kedy zlomil srdce, nikdy nenašli."

Čo poviete? Zaujalo by vás to? Myslím si, že rozhodne áno! Táto veta nastavuje laťku celému príbehu a trúfam si povedať, že ju autorka nepodliezla. Tricia Levenseller to dosiahla predovšetkým sympatickým štýlom písania, ktorý sa nezaoberá nepodstatnými záležitosťami, ale posúva čitateľa priamo k veci, bez zbytočných odbočení. Dej tak má svižné tempo a čitateľa neomrzí pokračovať v čítaní. Priam ho to nadchne, pretože zvedavosť rastie každou stránkou a každé naznačenie komplikácií túto zvedavosť len zvyšuje. 
Autorku chválim aj za riešenie príbehových situácií. Kto má prečítaných viacero takýchto príbehov, tak určite predpokladá isté riešenia, no autorka vás vyvedie z omylu a zruší vaše predvídateľské schopnosti. Radšej čitateľovi dopraje prekvapenie a ohúri ho niekedy až nečakanými reakciami hlavných postáv. Ja som si to rozhodne užila, keďže som si nakoniec mohla povedať, že nič takéto som ešte nečítala. 

Prívlastok Temná fantasy romanca dokonale knihu vystihuje. Amotsféra príbehu je vykreslená dokonale a dopĺňa ju konanie postáv a ich zmýšľanie, ktoré je pochmúrne a miestami mrazivé. Ale nebojte sa, samozrejme sa tu nájdu aj optimistické chvíľky. 
Čo sa týka oblasti fantasy, Tiene medzi nami sú takou zlatou strednou cestou, nie sú prekombinované.  Neprinášajú síce nové nadprirodzené bytosti, alebo nejaké usporiadanie sveta, skôr poskytujú akúsi alternatívu historického sveta s prvkami fantasy, ktoré je možné sledovať na kráľovej schopnosti chrániť sa tieňmi. Určite by kniha mohla fantasy prvkov obsahovať aj viac, no keď od toho neočkávate vyššie uvedené, tak to plne postačí. :)
Romanca to rozhodne je! Aj keď spočiatku naozaj zvrátená. Na druhú stranu sa ale autorka prirodzene dostala k zmenám, ktoré ovplynili celý príbeh a dotiahli romantickú linku do dokonalosti. Pozorovať zmeny v plánoch postáv bolo zaujímavé a ich charakterové zmeny mali opodstatnenie. 

Rozuzlenie prináša opäť prekvapenia a vnáša do príbehu aj akciu a napätie, ako to celé dopadne. Rozhodne som takéto vyvrcholenie nečakala a poviem vám, bolo uveriteľné, aj keď by mi nikdy nenapadlo. 

Knihe by som vytkla iba idealizovanosť na úplnom začiatku. Prišlo mi, že hlavnej hrdinke ide všetko podľa plánu, nepotrebovala žiadne improvizácie na zahájanie plánu, pretože jej bolo všetko sprístupnené a bez akýchkoľvek komplikácií, čo mi na začiatku teda rozhodne nesadlo. Ale...

Tiene medzi nami sú vydarenou originálnou fantasy romancou! Nie je to príbeh hrdinov a záporákov, je to príbeh záporákov. Rozhodujúce je, ktorý z nich zvíťazí a akou formou. To sa dozviete po prečítaní! :) 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)