streda 9. júna 2021

RECENZIA: Holly Jackson - Ako nájsť vraha #1, Dobré dievčatá končia zle #2


Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: A Good Girl's Guide to Murder
Diel: #1
Počet strán: 428
Väzba: paperback
Originálny názov: A Good Girl's Guide to Muder

Anotácia:
Pippa Fitz-Amobiová vyrastala v malom mestečku, ktorým pred piatimi rokmi otriasla vražda stredoškoláčky Andie Bellovej. Prípad bol uzavretý - spravil to jej priateľ Sal Singh. Polícia to vie, každý v meste to vie. Sám Sal sa predsa priznal - predtým, než si siahol na život.
Pippa si však jeho vinou nie je zďaleka taká istá, a preto sa rozhodne vo svojom školskom projekte pátrať na vlastnú päsť. Vďaka svojej tvrdohlavosti čoskoro zistí, že Andie skrývala minimálne toľko tajomstiev, koľko ľudí by mohlo mať záujem na jej zmiznutí. Mohol by byť Sal skutočne nevinný? Ak áno, ako nájsť skutočného vraha?
Detektívny príbeh plný nečakaných odhalení a temných tajomstiev obyvateľov jedného mestečka, kde posvietiť si na staré hriechy môže znamenať vystaviť seba aj svojich blízkych smrteľnému nebezpečenstvu.

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: A Good Girl's Guide to Murder
Diel: #2
Počet strán: 416 
Väzba: paperback
Originálny názov: Good Girl, Bad Blood.

Anotácia:
Voľné pokračovanie oceňovanej YA detektívky Ako nájsť vraha!
Pippa Fitz-Amobiová už nepátra po vrahoch. Namiesto toho sa rozhodla spolu s Ravim Singhom robiť podcast o prípade vraždy, ktorý spoločnými silami vyriešili. Z podcastu sa stáva virálna senzácia, napriek tomu Pip trvá na tom, že sa viac nebude hrať na detektívku. Nechce znovu ohroziť seba ani svojich najbližších.
Toto predsavzatie však poruší, keď bez stopy zmizne chlapec, ktorého pozná celý život. Jamie Reynolds je nezvestný a polícia si očividne nemyslí, že je na jeho zmiznutí niečo podozrivé. Pippa sa preto zase raz púšťa do odkrývania temných tajomstiev rodného mestečka... s tým rozdielom, že tentoraz ju vďaka jej podcastu počúvajú VŠETCI.
Napínavý súboj s časom pri hľadaní strateného chlapca sa však čoskoro zmení na boj o holý život....


Za poskytnutie výtlačkov ďakujem vydavateľstvu Slovart


Ako nájsť vraha je kombináciou žánrov young adult a detektívka. Prináša pútavé čítanie, v ktorom si svoje nájde predovšetkým mladší čitateľ, no ani ten starší nezostane sklamaný. 
Pre zhodnotenie oboch kníh som tentokrát zvolila iba jeden článok/recenziu, nakoľko mi to príde efektnejšie a výstižnejšie. 

Keď som sa púšťala do prvého dielu, nemala som žiadne očakávania. O to viac ma prekvapilo, ako rýchlo som v čítaní napredovala a ako ma príbeh dokázal pohltiť. 

#1 Ako nájsť vraha - Príručka pre dobré dievčatá

Príbeh prvého dielu Ako nájsť vraha predstavuje hlavnú hrdinku Pippu, ktorá sa v rámci stredoškolskej odbornej práce rozhodla vyšetriť prípad vraždy Andie Bellovej a všetky nezrovnalosti okolo tohto úmrtia. Jej cieľom je taktiež očistiť meno Sala, ktorého uznali za vraha a ktorý si po vražde siahol na život. Pri odhaľovaní Pippa objavuje tajomstvá obyvateľov mesta a prichádza vražde na kĺb. 

Od prvého momentu je čítanie pútavé a to predovšetkým vďaka sympatickej hlavnej postave. Pippa je obyčajné dievča, má svoje chyby, svoje slabšie chvíle, no na druhú stranu je jej konanie a charakter prirodzený a uveriteľný. Ako poctivá študentka rieši veci do detailov a aj vďaka tomu je jej objasňovanie prípadu preskúmané do detailov. Rozhodne disponuje správnymi logickými myšlienkovými pochodmi a jej súvislosti dávajú zmysel. Ako každý správny "detektív" má aj svojich "pomocníkov". Ravi, brat zosnulého Sala, je jej výborným spoločníkom a v závere aj veľmi dobrým priateľom.  Spolu tvoria bystrú dvojku. 

Dejová linka je skutočne premyslená a autorka vytvorila naozaj pútavú detektívnu zápletku, ktorá je zamotaná, plná tajomstiev a obsahuje viaceré dejové zvraty a odhalenia. Páči sa mi, ako autorka dokázala skombinovať dokopy toľko rôznych aspektov (život tínedžerky, vzťahové situácie, detektívnu zápletku) bez toho, aby to vyznievalo prekombinovane či nudne. Je vidieť, že každému aspektu venovala riadnu pozornosť a všetko malo v deji svoje miesto. 
Kniha obsahuje aj rôzne náčrtky, mapky a podobné veci, ktoré sú osviežujúcim prvkom. Rovnako tak aj nahrávky rozhovorov s rôznymi ľuďmi, ktoré sa neskôr stávajú súčasťou podcastu na internete. 
Napätie, akcia, tajomstvá - tie sú dominantou tejto knihy!

#2 Dobré dievčatá končia zle
***Môže obsahovať spoilery***

Pippa si po udalostiach s objasnením prípadu Andie Bellovej netrúfa pokračovať vo svojej vyšetrovateľskej činnosti, ktorá ju vystavila neraz nebezpečenstvu. Radšej sa venuje škole, ktorú medzičasom mierne zanedbávala. Mesto však má ďalšieho nezvestného tínedžera, ktorého dokonca osobne pozná, keďže je to brat jej kamaráta. Jej pud jej vraví, aby to nechala tak. No na zmiznutí je viacero nezrovnalostí a fakt, že tentokrát by niekomu mohla zachrániť život je motivujúci! 

Druhý diel je voľným pokračovaním a preto priamo nenadväzuje na udalosti prvej časti. Rieši samostatný prípad a len niekoľkými faktami či aspektmi nadväzuje na udalosti. Druhá kniha má svoje čaro a povedala by som, že v istom zmysle sa mi čítala ešte lepšie, pretože je o čosi iná. 
Tentokrát spolu s hlavnou postavou riešime prípad čerstvo nezvestného tínedžera a teda ide o čosi viac, doslova možno aj o život, čo si Pippa veľmi dobre uvedomuje a preto sa rozhodne konať a nestrácať čas, pretože ten je pri nezvestných osobách veľmi dôležitý. Myšlienkové pochody sú opäť premyslené, sú so sebou prepojené a vyšetrovanie je pútavé. V tomto prípade autorka zvládla dokonale napätie, ktoré udržuje čitateľa v strehu. 

Osobne si myslím, že rozuzlenie dejovej linky bolo oveľa prekvapujúce ako rozuzlenie pri prvej časti. Dominovalo u mňa prekvapenie a záverečné zvraty boli neočakávané a osviežujúce. Záver nebol len o tom, či je niekto vrah, kto je vrah, či nezvestný žije, je mŕtvy...záver bol aj o charakteroch. Rovnako ako pri prvej časti zahrali dôležitú rolu aj vedľajšie postavy, ktoré autorka obohatila a neboli len dejové dekórum. 


Ako nájsť vraha je skutočne vydarená tínedžerská detektívka, ktorá zaujme aj dospelých. Má správne napätie, akciu a je plná prekvapení a šokujúcich odhalení. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)