streda 23. januára 2019

RECENZIA: Lenka Kyselicová - Dievča z titulky

Žáner: YA, romantický román
Vydavateľstvo: Motýľ 
Počet strán: 376 strán 
Väzba: pevná väzba

Anotácia:
Serafína má devätnásť a presne vie, čo v živote chce – stať sa lekárkou. No modrá krv v jej žilách jej nedovoľuje žiť život obyčajného dievčaťa s túžbami a so snami. 
Po predkoch zdedila titul markízy, závratné dedičstvo i aristokratické privilégiá. Život ako z rozprávky však ukrýva svet mocenských hier a závisti, kde nič nie je sväté a kde sa aj nevinný prehrešok trestá verejnou šikanou a odsúdením. Serafina uteká pred všadeprítomnými fotografmi z rodného Talianska až do anglického Oxfordu. Odhodlaná nasledovať svoj sen nastúpi na univerzitu, kde vďaka anonymite bežného života stretáva nových priateľov – Sebastiana a Bena. 
Dokáže talianska aristokratka odolať ich britskému šarmu? Objektívy fotografov však nikdy nespia a Serafina netuší, že jej noví kamaráti tiež nemajú obyčajný pôvod.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ


    Aaa... To boli asi moje prvotné - veľmi plytké a bez akéhokoľvek zmyslu, myšlienky, keď som dočítala túto knihu, ktorá ma viackrát prekvapila počas čítania. 
University of Oxford (UK) is made up of several colleges. I studied at St. Anne's College during my summer in Oxford.Moje prvotné myšlienky, ktoré patrili knihe boli veľmi neutrálne a povedala som si, že zrejme pôjde o presladený román, vhodný na oddychové čítanie, ktorý ma zrejme ničím neprekvapí. A predstavte si tú iróniu, keď som dočítala knihu, ktorá vo mne zanechala búrku pocitov. Táto búrka mojich zmiešaných pocitov sa pomaly formovala a neustále narastala každou prečítanou stranou. No pekne rad radom, aby som na niečo nevynechala. 

    Od samého začiatku knihy, je čitateľ doslova sotený do stredu deja a ja sama som bola z tohto trošku zmätená, pretože som sa ocitla v Taliansku, a príbehom ma sprevádzala Serafína, ktorá absolútne nemala 19 rokov ako to sľubovala anotácia. Taktiež množstvo postáv, ktoré sa už v prvých kapitola vyskytovali tiež na mňa pôsobili veľmi mätúco a chvíľu - no dobre možno trošku dlhšiu chvíľu, mi trvalo kým som sa aj v tomto zorientovala. Postupne sa mi začal dej spájať a dával mi jednoliatu líniu, v ktorej som už nebola taká dezorientovaná ako na úplnom začiatku.
    Samotný príbeh zaznamenáva dlhšie časové obdobie - niekoľko rokov. Bola som veľmi milo prekvapená ako autorka veľmi príjemne zapracovala do knihy časové skoky v príbehu, napríklad sa tu nachádzali "články" z novín, ktoré opisovali leto Serafíny a tak bol čitateľ v obraze čo sa dialo a nemusel čítať zbytočné množstvo strán, kde by sa poriadne nič nestalo. Celý príbeh - teda až na takéto výnimky, ktoré sa z času na čas v knihe vyskytli, je príbeh napísaný v tretej osobe, čo mne veľmi vyhovuje. Ako som už vyššie spomenula, príbeh pekne plynulo plynul, bez toho aby sa v ňom nachádzali akékoľvek nudné miesta, veľké množstvo opisov alebo čohokoľvek iného, čo by malo rušivý vplyv na čitateľa.
Um blog sobre o amor e a falta dele. Contos, histórias e emoções no feminino.
     Ako je už aj z môjho písania a aj z anotácie jasné, Serafína je hlavnou hrdinkou tohto príbehu. Pochádza z významnej talianskej aristokratickej rodiny a ako najstaršej dcére jej prináleží titul markízy. V živote má jasne stanovený cieľ - stať sa lekárkou a pomáhať ľuďom, avšak v krajine, kde ju neustále prenasledujú paparazzi to bohužiaľ nie je možné a preto sa ocitá v Anglicku v Oxforde, kde začína svoj nový život, kde ju nikto nepozná ako markízu. Tu sa zoznamuje s Benom (ktorý bol jednoznačne TOP, a tajne som dúfala, že budú spolu, pretože ich prvé stretnutie a zoznámenie k tomu nasvedčovalo), Henrym, Jamesom a Sebastianom. Všetci spolu hrali v kapele, kde sa onedlho ocitla aj Sera. 
Sledovať životné príbehy hlavných postáv bolo úžasné. Zo začiatku som bola veľmi sklamaná, že Sera postupne začala tvoriť vzťah so Sebastianom, pretože som bola skalopevne presvedčená, že Serafína sa hodí k Benovi a tá chémia, čo medzi nimi je nie je len tak pre nič za nič. 
    Ben bol jednoducho úžasný, vždy pri Serafíne stál a bol jej vždy tou najlepšou oporou a v najhoršej chvíli jej pomohol pomaly vstať z prachu a odraziť sa od dna. 
Príbeh ma donútil smiať sa, neraz si nad určitými situáciami poplakať a doháňal ma k šialenstvu, keď sa mi buď niečo nepáčilo alebo keď som sledovala ako sa postupne len a len komplikuje Serin život. 
    Jedno vám viem s istotou povedať, tento príbeh vás jednoznačne emocionálne zničí a o to viac si vychutnáte záver. A čo som na knihe jednoznačne milovala boli texty piesní, ktoré sa v knihe sem tam vyskytli.


Hodnotenie: 5/5
~N





1 komentár:

  1. Aj mňa veľmi ohromilo ako autorka dokázala zhrnúť toľko rokov do jednej knihy bez zbytočných podrobností a zároveň nič neušlo pomimo.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)