štvrtok 8. marca 2018

RECENZIA: Marissa Meyer - Bez srdce

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Egmont ČR
Počet strán: 416
Väzba: paperback
Originálny názov: Heartless

Anotácia:
Catherine je jednou z nejžádanějších dívek v říši divů a o ruku ji chce požádať sám Král. Ona má ale jiné sny, netouží stát se Královnou. Když potká na královském plese pohledného a záhadného Šprýma, rozhodne se, že nebude jen figurkou ve hře někoho jiného. Se Šprýmem se začne potají scházet i přesto, že oba riskují Královu nelibost a hněv jejích rodičů. Cath je však pevně odhodlaná zvolit si vlastní cestu, jenže v zemi plné kouzel, šílenství a nestvůr má osud jiné plány. 

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk


Príbeh Alice, ktorá sa pádom do králičej nory ocitla v krajine zázrakov a zistila, že jej osudom je porazenie Tlachapouda pozná takmer každý. Taktiež každý pozná aj postavu Červenej kráľovnej, avšak ako sa ňou stala už tak známe nie je. Marissa Meyer upriamila pozornosť práve na to, čo viedlo k zrodu Červenej kráľovnej a aký bol jej život predtým. 

Marissa Meyer nie je vo svete literatúry neznámym pojmom. Svojou Mesačnou kronikou učarovala veľkému počtu čitateľov a dala novú tvár zaužívaným a známym rozprávkam, na ktorých sme ako deti vyrastali. Rozvinula fantáziu a preukázala, že fantázií sa medze nekladú a nič nie je čiernobiele. Dôkazom je aj kniha Bez srdce, ktorá zameriava pozornosť aj na veci odohrávajúce sa za oponou. 


Bez srdce by som opísala ako knihu, u ktorej si každý praje šťastný koniec. Kto však ale čo i len trochu pozná príbeh Alice, tak vie, že sa na nič také spoliehať nedá. Aj napriek tomu si však čitateľ v kútiku duše želá, aby to skončilo všetko úplne inak. Príčinou je Catherine, ktorá od začiatku vyvoláva priazeň - zanietená cukrárka, ktorá si chce splniť svoj sen v podobe vlastného cukrárstva. Je však dcérou markýza a preto pre ňu existuje iná osudová cesta - dobre sa vydať. Ako postava pôsobí teda na čitateľa sympaticky. U mňa to platilo určite prvú etapu príbehu, avšak po čase som u nej našla niekoľko nedostatkov. Možno si práve vravíte, že si trochu odporujem, no jej premýšľanie a konanie v určitých momentoch strácalo logiku, mnohokrát sa približovala mysli dieťaťa - neustále popieranie do očí bijúcich faktov, detinské presadzovanie svojich snov a koniec koncov ignorovanie reality. Aj napriek tomu, že si ma v úvode ako postava získala, som nakoniec ani veľmi nebola prekvapená osudu, ktorý sa jej stal konečným, pretože si ho v konečnom dôsledku aj v malej miere zaslúžila. Marissa Meyer prostredníctvom Catherine krásne vyobrazila dôsledky stavov ako uzavretosť a zatrpknutosť. Nielen v rozprávkach, ale aj v realite totižto tieto stavy vedú k zlu a negativite. 


S knihou Bez srdce sa dostávame do krajiny Srdcov, ktorej vládne kráľ s nie príliš pevnou rukou. Ľudí od problémov iba rozptyľuje a vôbec im nepripisuje náležitú hodnotu. (Napr. V krajine riadi Tlachapoud a on radšej usporiada veľkú oslavu pre ľudí). Kráľ skôr pôsobí ako hlupáčik a okrem jedinej záležitosti, ktorá ho sprevádza celý príbeh, jeho prínos do deja nie je veľmi hodnotný. Podobne sú na tom z môjho pohľadu viaceré postavy. Výnimkou sú iba Šprým a Klóbrc, no ich postavenie nebudem príliš analyzovať, aby som vám nepokazila čítanie. Zvyšné postavy sú skôr len do počtu a poskytujú len drobné rozptýlenie. 
   Od knihy, ktorá obsahuje 416 strán možno očakávať, že poskytne pomerne pestrý, záživný a obsiahly dejový obsah. Opak je však v tomto prípade pravdou. Dalo by sa povedať, že zväčša sa v príbehu nič nedeje. Veľa situácií sa s miernymi obmenami neustále opakuje a tým sa dej posúva dopredu (i keď je to monotónne). Aký taký posun vpred sa nachádza v závere, kde sa do deja dostáva aj akcia, napätie. Určite prebúdza zo zaužívaného stereotypu. 

Knihou Bez srdce si ma autorka Marissa Meyer nezískala. Na Mesačné kroniky však určite nezanevriem. 
Jej podanie príbehu Červenej kráľovnej ma ale tak úplne neočarilo. Na môj vkus sa v príbehu neudialo nič prevratné a taktiež vzhľadom na svoju rozsiahlosť neponúklo veľké čitateľské dobrodružstvo. Každému sa však páči niečo iné a tak je možné, že zatiaľ čo ja sa v knihe nevidím, iní čitatelia sa do nej zamilujú. :)


HODNOTENIE: 2,5/5
Smiley

2 komentáre:

  1. Tuhle knížku bych si ráda přečetla, vypadá zajímavě. Jinak, moc hezká recenze :)

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Má veľmi dobrý námet, no mne prišiel premrhaný :/ Ďakujem :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)