pondelok 6. februára 2017

REENZIA: Alexandra Bracken - Cestovateľ

Žáner: Fantasy
Séria: Pasažier
Diel: 1. diel
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 440 strán 
Väzba: pevná väzba
Originál názov: Passenger

Anotácia:
Dobrodružný fantasy príbeh, v ktorom sa hlavná hrdinka, husľová virtuózka Etta Spencer, náhle a prekvapivo ocitá v neznámom svete, míle a storočia od svojho domova. Po tom, čo ju cudzie dievča sotí cez priechod v čase, Etta zisťuje, že patrí do známej rodiny, ktorá má dar cestovať časom. Ocitá sa na lodi uprostred mora a netuší, čo ju čaká. 
Nicholas Carter žije spokojným životom na mori. Keď sa však na jeho lodi objaví mladá cestovateľka, začína sa jeho životom znova prepletať tieň minulosti, ktorej sa doteraz snažil uniknúť. V tom istom čase jeho rodina Ironwoodových pátra po ukradnutom predmete neopísateľnej hodnoty, ktorý dokáže nájsť a priniesť späť jedine Etta. A tak sa odvážna husľová virtuózka a Nicholas vydávajú na nebezpečnú cestu naprieč storočiami a kontinentmi, aby našli a zničili to, čo má moc navždy zmeniť časovú os a pozmeniť životy všetkých ľudí naprieč storočiami.






Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

     Kniha Cestovateľ ma prvýkrát zaujala, keď sa ešte neobjavila na pultoch kníhkupectiev. Zaujala ma uverejnením svojej obálky pre slovenské vydanie a už vtedy som akosi tušila, že tú knihu si musím prečítať.

     Téma knihy - cestovanie časom, bola v podstate pre mňa akousi premiérou. Je mi jasné, že to nie je prvá a asi ani zďaleka posledná kniha, ktorej príbeh sa odohráva na pozadí rôznych časových období. Avšak u mňa práve kniha Cestovateľ bola prvá z týchto kníh. A musím povedať, že u mňa nastavila latku vysoko.

     V prvom momente ako som začala knihu čítať a až takmer do samého konca knihy som bola v tom, že sa nejedná o žiadnu sériu. No mýlila som sa. A musím povedať, že výnimočne ma toto zistenie potešilo, i keď ja osobne uprednostňujem jednodielne knihy, alebo série s voľným pokračovaním. No táto kniha má 440 strán a je to málo, pretože ten príbeh si zaslúži oveľa viac strán, pretože má čo čitateľovi poskytnúť. Takže už teraz môžem povedať, že sa neuveriteľne teším na ďalší diel.

     V poslednej dobe som akosi príliš otvorená novým autorom a tak zakaždým keď sa začítavam do ich knihy, neviem čo očakávať od toho, akým spôsobom bude kniha napísaná. Pri spisovateľke Alexandre Bracken tomu tiež nebolo inak. Spočiatku som mala v tom chaos. Neviem čím to bolo, či mojou nesústredenosou alebo niečím iným, ale spočiatku som nevedela aká postavy v knihe vystupujú, aké sú vzťahy medzi jednotlivými postavami. Musím povedať že to bolo celkom zábavne, hlavne keď som si domýšľala určité spojitosti, ktoré sa nakoniec ukázali ako chybné. No po prekonaní prvých 20 strán sa začali veci utriasať a konečne som získala prehľad.
Kniha je písaná v 3.osobe a zameriava sa na Ettu alebo na Nicholasa. Nikdy nám autorka neukázala dej, v ktorom by priamo oni "nevystupovali". Čo mi trošku v knihe prekážalo, tak to bolo množstvo opisu. Jednak opisy prostredia, ale aj opisy pocitov, útrap a myšlienkových pochodov našich hlavných postáv. Zbytočne to len nežiadúco brzdilo dej. No i tak som rada, že som knihu prečítala a keby autorka ubrala množstvo opisov bolo by to TIP-TOP.

     Autorka nám ponúkla nazrieť do piatich rôznych miest v piatich rôznych rokoch. Kniha sa začína prológom, ktorý sa odohráva v roku 1910 v Bhutáne. Tu máme možnosť prvýkrát sa stretnúť s našou mužskou hlavnou postavou Nicholasom Carterom. Nicholasovo detstvo nebolo vôbec jednoduché. Bolo to nemanželské dieťa jedného z Ironwoodovcov a černošskej otrokyne. No Nick nikdy nechcel patriť a ani nepatril do rodiny Ironwoodovcov. Jeho jediným cieľom bolo našetriť dostatočné množstvo peňazí na kúpu vlastnej lode.
     Po prológu a z obdobia roku 1910 sa presúvame do súčasnosti do New Yourku, kde stretávame 17-ročnú Ettu - Henriettu Spencerovú. Nadanú husľovú virtuózku, ktorá po celý svoj život netušila o svojej schopností cestovať v čase. Počas koncertu, kde Etta vystupovala sa stalo niečo zvláštne a po slede udalostí sa zrazu Etta s neznámym dievčaťom ocitá na lodi, niekde v uprostred Atlantiku a v roku 1776.

Etta ako psotava ma veľmi zaskočila, pretože fakt, že dokáže cestovať časom prijala bez

akéhokoľvek väčšieho prekvapenia či zdesenia. Po plave Atlantikom sa ocitá pred Cyrusom Ironwoodom. Túto postavu som už od prvého okamihu zo srdca neznášala. Ide o zápornú postavu, ktorá manipuluje s ľuďmi tak ako to jemu vyhovuje, tak isto určuje pravidlá, ktoré sú na osoh len jemu. A nakoniec, je ochotný obetovať svojich synov, len aby získal niečo, čo mu pred rokmi "ukradla" Rose - matka Etty. A práve od Etty chce Cyrus, aby mu doniesla to, čo Rose "ukradla". Tu sa nám začína celý príbeh komplikovať a zamotávať. No na druhej strane sa nám odkrýva a vyjasnieva svet cestovateľov a dostávame sa do jeho hĺbky.

Autorka nás príbehom zavedie na veľmi zaujímave miesta, k zaujímavým ľuďom, k tajomstvám a k nebezpečenstvám. Nikdy neviete kde sa hlavný hrdinova počas svojho hľadania ocitnú, kto ich môže prenasledovať či ohrozovať. Kniha bola plná neočakávaných udalostí, ktoré nás nútili knihu nespustiť z rúk a chcieť ju čo najskôr dočítať.
Okrem napätia, záhad a dobrodružstva, ktorých bola kniha plná, tak sa v knihe črtá aj romantický charakter, kedy si postupne Etta s Nicholasom k sebe nájdu cestu. Avšak je otázne či to bude fungovať a či sú ochotní prekonať tie obrovské rozdiely, ktoré medzi nimi sú. Nehovoriac o tom, že on žije v roku 1776 a ona v súčastnosti.


Na záver musím povedať, že kniha ma naozaj milo prekvapila. A ten záver? Keď som knihu dočítala, tak v tom momente by som najradšej mala po ruke hneď druhý diel, aby som sa mohla do neho začítať a pokračovať v dobrodružstve. Takže knihu vrelo odporúčam všetkým dobrodružným dušiam.
Hodnotenie: 4/5

~N

1 komentár:

  1. Anotacia knihy ma velmi zaujala sama o sebe. Presne taketo pribehy mam rada, sci-fi, plne dobrodruzstva a prekvapeni na zaver.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)