štvrtok 10. apríla 2014

RECENZIA: Susan Ee: Pád anjelov

Žáner: Sci-fi, fantasy
Séria: Penryn & the End of Days
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Motto (SK)
Počet strán: 288
Väzba: brožovaná
Originál názov: Angelfall

Anotácia: 
Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila...



Keď knižka vyšla, po prečítaní anotácie som mala chuť ihneď si ju kúpiť. Postupom času ma však začali odrádzať negatívne recenzie a knižke som už veľkú pozornosť nevenovala. Nebola by som ju mala doma, keby sa mi ju nepodarí vyhrať na jednom blogu vrámci súťaže, čo ma veľmi potešilo. Predsa len, výhra akejkoľvek knižky vždy poteší. A o to viac, keď po prečítaní zistíte, že tá kniha skrýva originálny príbeh ! :) 

Na úvod by som rada povedala, aby ste sa nedali odradiť faktom, že sa jedná o anjelskú sériu, pretože všetci vieme, čo si pod daným názvom každý predstaví. Jednoduchú, možno plytkú lovestory neodolateľne krásneho anjela a obyčajnej všednej smrteľníčky. V tomto prípade však knižka nepredstavuje nič podobné, i keď sa mi zdá, že autorka sa to tam ku koncu snažila vopchať. 

Čítajte recenziu v celom článku. :)



!Môj názor môže obsahovať spoilery!
Ako som povedala, nečakajte romantiku. Autorka nám predstavila úplne nový a neokukaný pohľad na anjelov. 
Tentokrát anjeli nepredstavujú dobro a nie sú v žiadnom prípade ochráncami. Na svet neprišli roznášať mier, ale skazu. Dôvod ich konania? Pravda je taká, že ani oni sami to nevedia, vlastne sú len vojakmi, ktorí poslúchajú bez rozmýšľania rozkazy. 
Vždy sa v každej spoločnosti však nájde výnimka, ktorá sa rozhodne vzoprieť a v tejto knihe je to archanjel Raffy. 

"Kto nás ochráni pred ochrancami?" 

Apokalypsa ! Ľudstvo, také aké ho poznáme úplne zaniklo. Neexistuje žiadna sloboda, ľudia žijú v biednych podmienkach a každodennom strachu o svoj život. Rebríčky hôdnot sa výrazne zmenili, mysle ľudí pohltila neistota. 
Autorka sa nám rozhodla opísať život mladej sedemnásťročnej Penryn, ktorá sa stala svedkom súboja anjelov. Súboj je pre ňu veľkou záhadou, pretože nikdy sa jej ani neprisnilo, že tí, ktorí možu za skazu medzi sebou súperia. 
Anjel so snehobielymi krídlami nemá proti prevahe 5:1 žiadnu šancu a súperi ho rozhodne nemienia šetriť a oberú ho o najväčšiu anjelskú pýchu - krídla. 
Bojovníci sú ostražití a veľmi všímaví a čoskoro si všimnú Penryn spolu s jej sestrou Paige a matkou. Ich úkryt za autom teda nebol veľmi múdry a čoskoro na to aj doplatia, keď je mladá Paige (ktorá mimochodom nemôže chodiť a je odkázaná na invalidný vozík) unesená do nebies. 


Penryn sa rozhodne pomôcť anjelovi aj keď sa jej to akokoľvek hnusí. Domnieva sa, že jej pomôže nájsť sestru. A preto s ním uzatvára akési spojenectvo. On jej pomôže nájsť sestričku, ona mu dá jeho krídla späť (pretože si ich vzala ako vydierací materiál ;) ).

Predpokladala, že to pôjde ako po masle. Ale to sa veľmi mýlila. Vydieranie na anjelov veľmi nezaberá a ich povahy nie sú moc skrotiteľné a zlomiteľné. 

Poranený anjel jej rozhodne nemieni byť dobrým spoločníkom. Je sarkastický, čím si u mňa vyslúžil plusko. Určite nemieni počúvať smrteľníka. Ako postava mi veľmi sadol. Vie si zvážiť svoje možnosti a rozumne uvažovať. Zachováva si chladnú hlavu nech je situácia akákoľvek.



Hlavná hrdinka ma teda určite dosť iritovala. Musím povedať, že naivita z nej priamo vyžarovala a v mnoho prípadoch bola fáááákt že hlúpa. Hrala sa na nepremožiteľnú a myslela si, že ju nič nezastaví a všetko pôjde podľa jej plánov. Nebodaj sa niečo vymklo z plánu a jej následné rozhodnutia boli nauvážené a bez žiadneho racionálneho premyslenia.
Neustále zabúdala na to, že jej nepriatelia nie sú ľudia a že sú oveľa ťažšími nepriateľmi, disponujú väčšou silou.
Ďalšia vec, ktorá mi na nej prekážala bola jej "nenávisť" k Raffymu. To sa vážne nedá napísať bez tých úvodzoviek, pretože táto jej hraná nenávisť bola fakt len hraná. Určite by som svôjho nepriateľa neošetrovala a už vôbec by som mu nedožičila pohostinné podmienky. :D
Boh ju určite obral o inštinky, ktoré sú potrebné na prežitie. Absolútne ich nemá !! Rozmýšľa až potom, čo niečo vykoná. Je sebecká a má vo zvyku sa ľutovať a plakať nad rozliatym mliekom.

Nádvlada anjelov ľudí zarmucuje a hlavne poburuje. No nemienia sa vzdať a dokonca časom vytvoria aj odbor, ktorý sa nadvláde postaví. Dokonca na moje prekvapenie tu bolo aj veľa akčnosti a pri niektorých opisoch mi prišlo až zle.
Autorku veľmi chválim za príbeh, pretože bol vážne super a proste iný. Kniha zaručuje rôzne druhy pocitov.

"Mysleli sme si, že sme vojnu prehrali."


Napísaných je už niekoľko kníh pokračovania, avšak preloženia sme sa ešte nedočkali, keďže prvý diel vyšiel v slovenskom a českom preklade len nedávno. Verím, že sa dočkáme prekladu aj pokračovaní z dôvodu, že nemám rada nedokončené série.


HODNOTENIE: 3,5/5



*Smiley*

4 komentáre:

  1. Na túto knihu som čítala rôzne názory a rôzne hodnotenia :D a vždy ma to odradilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne :D Čítala som mnoho recenzií a niektoré boli že veľmi moc zlé.
      Knižku som vyhrala a po prečítaní som bola prekvapená. Námet aj kniha boli super, no hlavná hrdinka mi fakt liezla na nervy občas :)

      Odstrániť
  2. Mne sa kniha páčila. Hodnotila som ju ešte lepšie ako ty. Podľa mňa to bol skvelo prepracovaný a zaujímavý svet. Mala som rada aj hlavnú hrdinku (čo sa mi často nestáva). Trochu sa mi zdal divný len ten koniec a to s tou kopou detí bolo dosť nechutné :D
    Ale teším sa na pokračko.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moje hodnotenie je kvôli hlavnej hrdinke :) Moc mi nesadla a preto som dala aj takéto hodnotenie, celkovo je príbeh úplne super a tiež sa teším čo nás bude čakať v pokračovaní ;)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)