utorok 14. januára 2014

RECENZIA: Jana Pronská - Kliatba


Žáner: Historický ľúbostný román
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Počet strán: 208 strán

Väzba: pevná väzba

Dátum vydania: 29.10.2013

Anotácia:
Strhujúci romantický príbeh z pera obľúbenej spisovateľky. Pred mnohými stáročiami kliatba nešťastnej matky odsúdila Markusa Berzeviča na večný život – kliatba taká mocná, že sa ju nedarí zlomiť nijakými čarami. Keď Markus stráca aj poslednú iskierku nádeje, na jeho tajomný Čierny hrad v hlbokých lesoch osud zaveje krásnu Verenu z Orlay. Verena je výnimočná mladá žena, no bude jej srdce dosť veľké a myseľ dosť slobodná, aby prijala neuveriteľnú pravdu o záhadnom hradnom pánovi?









ČÍTAJTE VIAC V CELOM ČLÁNKU. :)



Pozrite si trailer ku knižnej novinke Kliatba:

Zdroj: YouTube


Milujem historické ľúbostné romány(HĽR), no vždy som bola toho názoru, že slovenskí spisovatelia nestoja za veľa(a teraz nemyslím len HĽS, ale aj iné žánre ). V tomto mojom názore ma utvrdilo pár kníh, ktoré som prečítala od našich spisovateľov. A preto veľmi pekne ďakujem spisovateľke Jane Pronskej, že ma z tohto môjho utvrdeného názoru vyviedla.
Autorka svojimi prepracovanými príbehmi absolútne nezaostáva za príbehmi zahraničných spisovateľov. Ba mnohých predbehla, pretože jej príbehy sú niečím iné - sú výnimočné.
Pokým sa mi nedostali do rúk knihy od Jany Pronskej, dovtedy som čítala len HĽS od zahraničných autoriek (L. Kleypas, J. Lindsey, K. Martin a iné), ktoré písali príbehy odohrávajúce sa v Anglicku. Lenže Janka nám ponúka nazrieť do čias stredovekého Slovenska. A čo je Slovákovi bližšie? Čítať príbeh odohrávajúci sa v zahraničí alebo tu na Slovensku??? Podľa mňa to druhé. Autorka nám krásne približuje život v tej dobe na Slovensku. Dovolím si použiť jej vlastné slova:
,, Usilujem sa čitateľovi priblížiť jedlo, odevy, šperky, zbrane súčasne s každodennými starosťami kováča, pastiera či komornej, a skutočné historické postavy a rody, ktoré v tom období žili, či skutočnosti, ktoré dejiny viac či menej ovplyvnili."

Prepáčte, že som sa trošku viac rozpísala, ale myslím si, že mnohí z nás ani nevedia aký poklad nám autorka priniesla vo svojich knihách. Ja som od Jany Pronskej prečítala všetky jej knihy a vôbec to neľutujem a teším sa na ďalšie.



Môj názor: (Môže obsahovať spoilery):

Už po pár stranách Vás kniha vtiahne do napínavého deja, od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť a ihneď si obľúbite autorkin štýl písania rovnako ako ja už, pri prvej prečítanej knihe. Ja sama som knihu prečítala za jedno popoludnie, lebo som chcela vedieť, ako to všetko nakoniec skončí. Zakaždým som čakala, že sa dej už niako rozuzlí a vyrieši, ale to som bola na velikánskom omyle, pretože pani Janka nás nechala v napätí až do konca celého príbehu. Kniha je plná tajomna, magickej atmosféry, omylov, pomsty, bolesti, nádeje, no hlavne lásky, ktorá môže všetko zachrániť...  
Podľa mňa táto kniha bola niečo viac ako ostatné. Už anotácia nám našepkáva, že kniha sa bude trošku odlišovať od tých ostatných. Odlišuje sa pridaným fantasy prvokom. Neviem ako sa to Vám páčilo, ale ja som bola týmto autorkiným krokom veľmi nadšená. 
Všetko to začalo kliatbou zúfalej matky, ktorej bezcitne obetovali dcéru. A práve táto kliatba zmení celý život Markusa Berzeviča, pretože kliatbou je odsúdený na večný život a kliatbu môže zrušiť len krv.

Prinášam Vám aj text spomínanej kliatby:
Preklínam ťa, Markus, syn Lachlanov!
Nech tvoje oči nikdy nespočinú v pokoji,
ani v náručí žien, ani v potokoch krvi,
nech sa tvoje ľadové srdce nikdy neroztopí,
nech sa tvoja bezcitná duša navždy škvarí
v ohni pekelnom, v bolesti a trýzni
až na veky vekov!

Príbeh je situovaný na Richnavský hrad ale v knihe sa volá Čierny hrad (ktorý už neexistuje, ale z jeho zrúcanín je postavený Kluknavský kaštieľ). Na tomto hrade sa pred svetom skrýva zahadný Markus Berzevič, pretože už dávno stratil nádej na záchranu svojho života. Ale túto nádej mu opäť vráti nečakaný hosť, Panna Verena z Orlay. Tá so svojou rodinou (grófom Rudolfom z Orlay, dvomi mladšími sestrami a vychovavateľkou) cestuje na  ronlinovské majetky, pretože jej sestra Tereza d´Orlay  sa má vydať za tamojšieho pána. Avšak, pri nešťasnej nehode sa prevráti koč a zraní sa ich otec. Verena v zúfalstve prichádza na tajomný hrad, hľadať pomoc pre svoju robinu, ktorú napokon aj dostane. Lenže na hrade Berzeviča nenájde len pomoc, ale aj vášeň a zatiaľ nepoznanú lásku...
Príbeh bol do najmenších detailoch prepracovaný, čo vidno aj na postavách, s ktorými sa autorka poriadne vyhrala. A to nie len s hlavnými postavami (Markus a Verena), ale aj s vedľajšími. 

Veľmi zaujímavou postavou bola vedľajšia postava, ktorou bola čarodejnica Jorga.Jej úlohou bolo ochraňovať Markusovo tajomstvo a pomôcť mu zrušiť kliatbu. Bola potomkom Markusovej lásksy, taktiež čarodejnice, ktorá obetovala Markusovú snúbenicu. J
Prinášam Vám opis Markusa, ktorý pochádza z knihy: „Ten muž sa dvíhal do výšky, akoby rástol. Videla voľnú košeľu, kožené nohavice, vysoké čižmy, vlasy spustené na ramena. A potom sa veľmi, veľmi pomaly otočil. Pomalým krokom loviaceho dravca sa blížil k nej.
V živote nevidela zlovestnejšiu tvár, vyzeral ako diabol, živo si vedela predstaviť ako chrlí oheň a z očí mu šľahajú blesky. A predsa v živote nevidela krajšie rysy tváre. Oči, čierne ako noc, orámované dlhými hustými riasami, mierne klenuté obočie jeho pohľad ešte viac zvýraznili. Snedá pleť, dlhý rovný nos a pery... dokonalé, ani nie hrubé ani priveľmi tenké, také akurát. Keby ich nešpatila cynická krivka okolo úst, ktorá mu kútiky stočila do dola, vyzeral by... ako stelesnenie túžob každej zdravej ženy. Ako diabolské pokušenie.
Strapatá ofina mu zakrývala pol tváre a padala až pod bradu, druhá polovica bola odhalená, vlasy nad uchom spletené do tenkého vrkoča ukončeného strieborným šperkom. Jeho výška musela končiť niekde pri dvoch metroch, obrovské ramená držali mohutné svaly ukryté pod spola rozhalenou voľnou ľanovou košeľou. Vyzeral ako pradávny bojovník zo starých obrazov, akoby vystúpil z minulosti, svojim zjavom vôbec nepasoval do tohto prostredia.“

Hodnotenie: 5/5

Tento rok by mal byť vydaný autorkin ďalší román s názvom Krvavý erb. Na autorkinej stránke nájdete úryvok z tohto pripravovaného románu - odkaz na úryvok  
!!!TU!!! :)

Prajem krásny zvyšok večera.
S pozdravom
RoBerta_D*





5 komentárov:

  1. Wow ! Tak toto môže byť fakt dobré !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :) Som rada, že sa kniha páčila :)
    Jana Pronská

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Od Jany Pronskej si veľmi dlho chcem niečo prečítať, len sa neviem rozhodnúť s ktorou začať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je úplne jedno. ktorou začneš, pretože všetky si úžasné. Napríklad ja som čítala ako prvú knihu od Jany Pronskej Bosorkinu dcéru :) Takže vrelo odporúčam úplne všetky ;)

      Odstrániť
    2. Mám rada históriu a najmä stredovek, a preto mám od nej všetky knihy.
      Pre mňa sú úžasne oddychové a príjemné na čítanie. Mám čas na takúto literatúru len cez vianočné sviatky, takže si na čítanie vždy vyhradím priestor - jednu knihu zvládnem za jeden - max. dva dni. Som rada, že aj na SK máme slušnú spisovateľku,ktorá dokáže písať historické romány.
      Z dalších oddychoviek sú to skvelé
      historické romány napr. aj od Ashley Carrington a Julliete Benzoni.

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)