štvrtok 30. mája 2019

RECENZIA: Jennifer L. Armentrout - Obsidián

Obsidián - Prvá kniha série LuxŽáner: YA, fantasy
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Séria: Lux
Diel: #1
Počet strán: 360 strán
Väzba: paperback
Originálny názov: Obsidian

Anotácia:
Nové začiatky bývajú náročné. 
Pred začiatkom štvrtého ročníka na strednej sme sa presťahovali do Západnej Virgínie a mne nezostalo nič iné ako vysporiadať sa s tamojším nárečím, chabým prístupom na internet a nekončiacou nudou... až som raz zbadala svojho vysokého sexi suseda s tajomnými zelenými očami. Zdalo sa, že veci sa pohnú k lepšiemu... 
A potom otvoril ústa. 
Daemon je neznesiteľný. Arogantný. Človek má chuť ho prizabiť. Nevychádzame spolu. Ani trochu. No keď na mňa zaútočí neznámy chlap, Daemon mávnutím ruky zastaví čas a stane sa... niečo nečakané. 
Sexi mimozemšťan, ktorý býva vo vedľajšom dome na mne zanechá stopu. Počuli ste dobre. Mimozemšťan. Ukáže sa, že Daemon a jeho sestra majú celú galaxiu nepriateľov, ktorí si chcú privlastniť ich schopnosti. Okrem toho, vďaka Daemonovmu dotyku svietim ako vianočný stromček. Ak to chcem prežiť, musím sa držať blízko neho, až kým mimozemská stopa celkom nevybledne. 
Teda, ak ho dovtedy neprizabijem.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr.
    
    Prvý diel série Lux vo mne po anotácií zanechal veľmi zmiešané pocity a preto som sa do čítania púšťala veľmi opatrne a len s malou dušičkou a nádejou, že príbeh ma nakoniec prekvapí.
   
 Keby som mala knihu zatriediť do vekovej kategórie, tak by som povedala, že je asi viac vhodná pre čitateľov s vekom 15+, aspoň na mňa tak príbeh pôsobil. Avšak tým nechcem nikoho odradiť, pretože mne ako 23 ročnej čitateľke sa príbeh páčil a "zhltla" som ho počas dvoch ciest vlakom.
    Ako som už vyššie napísala, tak do knihy som sa púšťala s určitým množstvom obáv, ktoré vo mne vyvolalo slovo mimozemšťan v anotácií. V tom momente som sa veľmi obávala deja, ktorý koniec koncov dopadol nad moje očakávania.
.    Čo sa týka štýlu, ktorým je príbeh napísaný tak toho som sa absolútne neobávala, kedže od tejto spisovateľky už mám prečítaných viacero kníh, ktoré majú u mňa čestné miesto na poličke. Takže týmto smerom neboli žiadne pochybnosti, pretože autorka píše priam skvelo. Celý príbeh je napísaný z pohľadu hlavnej hrdinky Katy, čo ma na jednej strane sklamalo, pretože hlavného hrdinu Daemona som si obľúbila okamžite a v niektorých situáciach som bola až sklamaná, že neviem aké sú práve jeho pocity a názory na určité kľúčové udalosti. No na druhej strane, na konci prvého dielu, čakalo -pre mňa veľmi milé, prekvapenie práve v podobe pár kapitol, ktoré boli práve z pohľadu Daemona a ja som si ich čítanie patrične užila. 
    Samotný príbeh je perfektne napísaný s množstvom emócií, sarkazmu, humoru, akcie, prekvapení a ešte veľa ďalšieho. Miestami bol príbeh predvídateľný a čitateľ jednoducho vedel čo asi tak môže očakávať, no našťastie týchto situácií nebolo v knihe veľa.
    Hrdinkou príbehu je Katy, ktorá sa po smrti svojo otca spolu s mamou prisťahovala do Západne Virgínie, kde je pripravená vysporiadať sa s nekonečnou nudou, ktorá končí v okamihu, kedy Katy spozná svojich susedov - alebo lepšie povedané suseda - Deamona, ktorý sa od prvého momentu k nej správa ako totálny kretén s poriadnou dávkou arogancie. No i tak si túto postavu obľúbite okamžite, či už chcete alebo nie. 
    No okrem toho že Deamon je poriadne neznesiteľný a arogantný ma aj jedno obrovské tajomstvo - je mimozemšťan, ktorý pochádza z planéty Lux. A aby to nestačilo tak majú veľa nepriateľov, ktorí by si radi privlastnili ich schopností a práve pre tieto schopností ich stopujú a hľadajú. 
    Od odhalenia Deamonovho tajomstva, príbeh začal akosi viac naberať na "grádoch" a začalo sa tu ku koncu objavovať viac akcie, ktorá nás nútila čo najrýchlejšie prečítať jednotlivé strany.
    Takže ja to na záver môžem zhodnotiť len a len pozitívne. Autorka ma príbehom veľmi milo prekvapila a dokonca jeho čítanie som si nesmierne užila, kedže príbeh ponúka od romantickej stránky, cez akčnú až po tú intrigántsku.
Ak máte chuť na fantasy príbeh, tak tento môžem len a len odporúčiť a ja sa už teraz veľmi teším na pokračovanie.

Hodnotenie: 4,5/5
~N

2 komentáre:

  1. Celá séria je pre mňa guilty pleasure, ktorú už roky milujem :3 Škoda, že až teraz ju začali u nás prekladať :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto si možno aj kúpim, lebo rozmýšľam nad novými knihami pre seba :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)