pondelok 2. júla 2018

RECENZIA: Christi Caldwellová - Nebezpečná stávka

Žáner: historický ľúbostný román
Vydavateľstvo: Ikar
Séria: Montlake romance
Diel: #1
Počet strán: 320 strán 
Väzba: pevná väzba 
Originál názov: The Rogue's Wager

Anotácia:
Lord Robert Dennington, markíz z Westfieldu, si užíva slobodu ako dedič vojvodského titulu. Vie, že jedného dňa bude musieť zabezpečiť pokračovanie somersetovskej rodovej línie, no bezstarostný búrlivák sa tým zatiaľ netrápi. Helena Banburyová je účtovníčka v hazardnom podniku, má talent na čísla, no v rukách takmer nijakú moc nad vlastným životom. Nikdy nepatrila medzi šľachtu, ktorá chodieva do klubu, no cudzo sa cíti aj medzi mužmi, ktorí klub Peklo a hriech vlastnia, hoci sú jej rodina. Kedysi negramotné dievča z ulice túži po čomsi lepšom ako len po živote v zlatej klietke, kde ju držia. Po tom, čo jej Robert jednej noci omylom vpadne do izby, sa Helena vzdá naplánovaného života a ocitne sa uprostred smotánky. Bude markízov šarm nebezpečnejší než úskalia, ktorým čelila na ulici?

  Ako už možno viete, tak ja veľmi obľubujem historické ľúbostné romány a preto keď mám možnosť prečítať si nejaký nový, tak túto možnosť vždy veľmi rada využijem. A nebolo tomu inak pri výbere knihy Nebezpečná stávka. I keď pri výbere kníh od - pre mňa - neznámych autoriek je trošku ťažké, pretože vždy mám obavy z toho ako bude kniha napísaná. Pri výbere knihy Nebezpečná stávka som sa nechala namotať práve na základe anotácie, pretože sľubovala niečo s čím som sa zatiaľ až tak často v príbehoch z tohto žánru nestretla. No k tomu sa ešte dostanem. 

     V prvom okamihu ako som začala knihu čítať som bola milo prekvapená zo spôsobu akým je príbeh napísaný. Na moje veľké nadšenie v knihe sa nenachádzali žiadne zbytočné množstvo opisov. Dej plynulo a hladko plynul bez najmenších komplikácií. Príbeh je napísaný v tretej osobe a zameriava sa práve na postavy Heleny a Roberta.
Ako som už spomenula, na základe anotácie som si povedala, že túto knihu si musím prečítať. A to z toho dôvodu, že práve hlavná hrdinka nebola ideál anglickej „smotánky“. Helena je totiž nemanželské dieťa vojvodu z Wilkinsonu. 
 
   Helena ako postava bola podľa mňa super. Kedysi negramotné dievča, ktoré v londýnskych uliciach kradlo len pre to aby prežilo sa zrazu ocitá v hazardnom klube Peklo u svojho brata Rykera, kde mu vedie účtovníctvo. Avšak čo ak jedna noc porušených pravidiel ju bude stáť všetko, čo si za tie roky vybudovala. A tu sa dej začína celkom zaujímavo zamotávať, pretože Helena sa ocitá v rodine svojho otca, ktorého obviňuje zo smrti svojej matky. Lenže samotný dej a Helenine plány skomplikuje práve Lord Robert Dennington, aj vďaka ktorému sa ocitá u svojho otca, pretože v opitom stave vliezol do jej izby v domnienke že je u seba doma. Roberta som si veľmi rýchlo obľúbila. V spoločnosti ho majú za starého mládenca, ktorý sa ešte nehodlá ženiť. Za tento fakt môže aj jeho minulosť.
     Helenine ciele sú: vydržať u otca, nevydať sa a potom sa vrátiť späť k bratovi do jeho podniku, kde bude opäť viesť účtovníctvo. A práve v dosiahnutí týchto cieľov jej má pomôcť Robert ako odškodné, že vďaka nemu sa ocitla medzi londýnskou spoločnosťou, ktorou od malička opovrhuje.
       Mám pocit že do polky knihy som sa len oboznamovala so situáciou, s minulosťou a s postojmi jednotlivých postáv a postupne čítala scény, ktoré viedli k zauzleniu deja. Lenže toto zauzlenie podľa mňa prišlo akosi neskôr než by mi bolo milé. Celkové napätie a postupné odkrývanie jednotlivých vecí nastalo až v druhej polovici knihy, čo ma miene sklamalo. Taktiež by som ocenila, keby sa vedľajšie postavy viacej zapájali do celkového deja tým ho obohatili, lebo asi až moc často sa dej točil len okolo hlavných postáv a miestami som mala pocit, že dej spadá do stereotypu. No našťastie koniec knihy to zachránil a ponúkol nám aj nejakú tu akciu, napätie a objasnenie niektorých záležitostí. 
     
     Ak máte radi historické ľúbostné romány a nechcete zas čítať len o dvoch dokonalých šľachticov, ktorých medzi londýnskou spoločnosťou každý pozná a je skvelou partiou na manželstvo, tak táto kniha je podľa mňa ideálne, pretože hlavné postavy – a to hlavne Helena sa vymyká klasickému štandardu, čo som ja veľmi ocenila. Kniha sa dobre a rýchlo číta a myslím si, že je vhodná na dni keď sa vám nechce absolútne nič len oddychovať.

Hodnotenie: 4/5

~N

2 komentáre:

  1. Vždy sa teším, keď sa v tomto žánri objaví nová autorka. Aj keď je pravda, že nie vždy je to trefa do čierneho. Ale táto kniha aj mňa zaujala a určite sa po nej poobzerám. Tiež mám veľmi rada tieto nenáročné romantické série :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ooo, zaujímavá kniha! A ta obálka :* Vďaka za super recenziu a tip na čítanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)