štvrtok 29. januára 2015

RECENZIA: Jana Pronská - Rytierova česť

Podrobnosti:
Žáner: Historický ľúbostný román
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Počet strán: 255 strán
Väzba: pevná väzba

Anotácia:
Keď sa rytier Filip po rokoch vráti domov z vojny, namiesto radostného zvítania s rodinou ho čaká obraz skazy: z jeho sídla zostali len ruiny, syn a žena sú mŕtvi. A keď vysvitne, že o šťastie ho pripravili intrigy jeho súrodencov, v duši sa mu usídli nenávisť a zanevrie na celý svet. Jeho pustovnícky život sa však skončí, keď mu osud privedie do cesty sokoliarovu chovanicu Katarínu. Len čo sa Filip dozvie, že krásna Katarína má nemanželskú dcéru s jeho starším bratom, ožení sa s ňou a začne kuť pomstu...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.sk    

Čítaj recenziu... 

Opäť máme možnosť ponoriť sa do skvelého príbehu, ktorý pre nás pani Janka Pronská napísala. Pre mňa je pani Pronská najobľúbenejšia spisovateľka a nie len slovenská, ale spomedzi spisovateľov a spisovateliek. Aj keď je pravda, že je to jediná slovenská spisovateľka, od ktorej čítam knihy. Už koncom mája, keď som písala recenziu na knihu Krvavý erb som vedela, že sa môžem tešiť na ďalšiu skvelú knihu. Stále som snorila po stránkach až konečne som sa dozvedela dátum vydania Rytierovej česti a mne neostávalo nič iné len pomaly odrátať dni, ktoré ešte ostávali.

Jeden by si mohol povedať, že knihy sa budú opakovať, alebo už v ďalších a ďalších knihách nenájdeme nič zaujímave. No ale to jeden obrovský omyl. Táto kniha ani neviem čím presne, no chytila ma za srdce a pre mňa to je najobľúbenejšia kniha od pani Pronskej. Pri jej knihách si nikdy neviem pomôcť. Knihy totiž dychtivo prečítam na jedno posedenie, pretože sú napínavé a chcem vedieť čo sa stane s hlavnými postavami, aj keď je hneď na začiatku jasné, že ich láska si k sebe nájde cestu. Ale v tomto prípade mi vôbec nevadia sladké konce. Asi som divná, no pri knihách Janky Pronskej zabúdam na všetko čo mi pri ostatných knihách prekáža. Aj tentokrát som knihu prečítala za jedno popoludnie. 

Kniha sa skvelo číta. Plynulý a napínavý dej, bez zbytočného a prehnaného opisu. Skvelý opis, nám ako vždy u jej kníh, dopomohol presne si predstaviť prostredie, do ktorého bol situovaný dej - stredné Slovensko.

Najviac si ma autorka získala, že píše o našej krajine, o hradoch, ktoré existujú, aj keď sa z nich zachovali len ruiny. No je krásne, ako vďaka jej príbehom tieto hrady opäť ožívajú a získavajú znovu ten lesk slávy, ktorý im kedysi náležite patril. 

Obe hlavné postavy - Filip aj Katarína boli vyvrheľovia spoločnosti. Obaja boli poznačení nespravodlivosťou a krutosťou osudu.
Filip Cudar, bol od malička neľúbené dieťa. No v dospelosti sa to zmenilo, zaľúbil sa, oženil a so svojou manželkou mal syna. No jeho šťastie dlho netrvalo a prišiel o nich. Stal sa z neho čudák, osamelý muž, ktorý na všetko a na všetkých úplne zanevrel. 

Osud Kataríny Forgáčovej  nebol o nič lepší. Jej najväčším nešťastím bolo, že sa dostala do rúk Filipovmu bratovi Petrovi Cudarovy, ktorý ju zneužil a ona ostala tehotná. Lenže svojej dcérky sa nechcela zbaviť, a preto ju jej brat Viliam odvrhol a vyhodil z domu. 
Jednoznačne sa môžete tešiť na zaujímavý a veľmi napínavý príbeh ich postupne vznikajúcej lásky, ktorá ich oboch zmenila.
No okrem príbehu lásky sa môžete tešiť na nesmierne napínavý príbeh klamstiev, intríg, pomstychtivosti a obrovskej túžbe po moci. 
Autorka tiež dokonale vystihla a dopodrobna opísala vedľajšie postavy, na ktorých by jeden darmo hľadal nejaké tie dobré vlastnosti. Ich charaktery boli rôznorodé a hlavne nepredvídateľné, nikdy ste nevedeli ako a kedy spravia nečakaný zvrat v príbehu. 

No na záver, je asi úplne jasné, že tejto knihe nemôžem dať menej ako 5 bodov. Je dokonalá a nie je jej čo vytknúť. Krásne čítanie, ktoré je vhodné na oddych.

Hodnotenie: 5/5


A keďže moja zvedavá dušička piští po informáciach, ktoré sa tykajú kníh pani Janky Pronskej, stále snorím po stránke Janka-Pronska.webnode.sk. Dozvedela som sa, že v máji alebo v júni 2015 sa môžeme tešiť na ďalšiu knihu, tentokrát s názvom Verenica. 
Ukážku z pripravovanej knihy môžete nájsť TU.

S pozdravom




4 komentáre:

  1. Chcem! Chcem! A chcem! :) Už sa teším keď výjde ďalśia aj keď podľa náznu neviem určiť o čo pôjde, ale asi bude hlavnou hrdinkou žena :) A mimochodom aby som nezabudla, KRÁSNA RECENZIA :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne za pochvalu, kniha je skvelá, takže sa máš na čo tešiť :*

      Odstrániť
  2. Nemám slov, ja ďakujem dievčatá. Som naozaj veľmi rada, že sa kniha takto veľmi páčila. Je potešením vedieť, že Rytierova česť oslovila a zachvela srdiečko, presne s tým úmyslom bola /tak ako všetky moje knihy/ aj napísaná.
    A čo sa týka novinky, na ktorej sa už pracuje vo vydavateľstve prezradím - Verenica je starý názov snúbenice :) Dúfam, že sa bude páčiť. Srdečne pozdravujem. / Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My ďakujeme. Vždy nás veľmi poteší, keď si autor nájde recenziu na s voju knihu a zanechá takýto komentár, ktorý vždy zahreje u srdca. :) Určite sa bude páčiť, už teraz sa na ňu tešíme. :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)